Новини » „Продължаването на договора бе огромна грешка“

„Продължаването на договора бе огромна грешка“

2507
2022

Защо семействата-собственици Порше и Пийх уволниха шефа на VW Дийс?

Новината от последните дни безспорно е, че шефът на империята VW Херберт Дийс напуска поста си от септември. Поне на пръв поглед без основателна причина. Във Волфсбург обаче отдавна броди духът на раздялата.

В официалното прес-съобщение на VW автомобилният концерн посочва, че раздялата с Дийс е станала „по взаимно съгласие“. Значи всичко е било окей? Всъщност слуховете са, че семействата-собственици на концерна Порше и Пийх са „дръпнали щекера” на шефа.

Поредица от грешни стъпки довела до уволнението

Дийс не дължи загубата на поста си на точно определена грешка, а по-скоро на поредица от грешни решения, взети от него през последните години. Семействата били забелязали, че във Волфсбург напрежението срещу Дийс се покачва – и затова са го махнали от позицията му. Било грешка и удължаването на договора му – затова по-добре да бъде махнат сега, отколкото в края на годината.

Проблеми с дъщерната фирма за софтуера Cariad

Към проблемите се добавят и тези с дъщерната фирма на Volkswagen, отговаряща за софтуера Cariad. Целта на Cariad е била създаването на обща електроника и IT-платформа за всички марки на концерна VW. Тук обаче се стига до различие в мненията.

Въпреки, че вече не е CEO, Дийс остава един от хората в концерна VW с най-високо възнаграждение. До края на договора си през 2025 г. Херберт Дийс ще продължи да получава заплатата си от 2,2 милиона евро – без да се налага да работи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин