Продадоха 22-годишно Subaru Impreza за 150 000 лева!


25
фев.
2021

Subaru Impreza от 90-те години в оригинално състояние са рядкост в наши дни. Спортните модели с 4х4-задвижване бяха и все още са сравнително евтини, но повечето от екземплярите на пазара са „убити от каране“ или са станали жертва на невнимателен тунинг. На по-добри грижи обикновено се радват само екземплярите от многобройните специални версии. Прекрасен пример за това е автомобилът, продаден в рамките на Contempo Concept в Хонконг през февруари 2021 г.: RB5 от 1999 г. е номер 351 от 444 броя, който сменя собственика си за 77 629 евро! Рядката рали легенда е в състояние почти като на нов автомобил. (Какво прави Subaru WRX STI толкова легендарен?)

Само с пакет WR Sport има голям заден спойлер – серийният за WRX е по-малък.

RB5 е един от по-малко известните специални модели STI и е нещо като аналог на Mitsubishi Lancer Evo 6 Tommi Mäkinen Edition. RB5 е пуснат на пазара през 1999 г. в знак на почит към вече покойния рали пилот Ричард Бърнс, който стартира с номер 5. Всички 444 екземпляра от серията са продадени във Великобритания и се характеризират почти изцяло с козметични промени. Бодикит в специалния цвят на каросерията, 17-цолови джанти Speedline, допълнителни фарове PIAA, тапицерия от алкантара и климатик са част от серийното оборудване. Единствената промяна по техниката е Quickshifter на трансмисията, който позволява превключване без съединител. (Тези неща увреждат съединителя ви!)

Изпускателна система без катализатор в пакета WR Sport

По-интересен е опционалният пакет WR Sport, с който продаденият екземпляр разполага. Той разполага с ревизирана електроника за управление на двигателя, изпускателна система без катализатор с гърне Prodrive, както и тръби Prodrive около интеркулера. Така 2-литровият боксер с турбо генерира 240 к.с. и въртящ момент 350 Нм. Наличието на пакета се разпознава по по-голямото антикрило отзад и логото на скоростомера. За съжаление, от обявата не става ясно дали опционалното окачване WR Sport също е монитрано RB5 номер 351.

Плакетът идентифицира специалната версия – не е ясно колко бройки са поръчани с пакета WR Sport.

Само 170 броя Impreza RB5 с пакет WR Sport

От всички произведени 444 екземпляра на RB5 се твърди, че само около 170 са поръчани с пакета WR Sport, но това не е потвърдено официално. Сигурно обаче е, че въпросната Impreza е само на 6550 километра и според дилъра никога не е била регистрирана. Очевидно автомобилът е държан в климатизиран гараж в Англия от 2002 г. и наскоро е изпратен в Хонг Конг. Въпреки че RB5 е обслужвано редовно, то все още е „обуто“ с оригиналните гуми!

Отвътре RB5 изглежда като току-що излязъл от шоурума. С пробег под 7000 километра това не е изненада.

И все пак, постигната продажна цена е доста висока. След пазарлък с някой дилър на BMW за същите пари ще можете да се сдобиете дори с чисто ново BMW M3! Остава RB5 под номер 372 беше продаден на търг през юли 2020 г. само за 15 600 евро. Въпреки че екземплярът беше на 70 000 километра и не разполагаше с пакета WR Sport, цената на номер 351 изглежда доста амбициозна – все пак модификацията остава в сянката на 22B STI, Prodrive P1 и Ra.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин