Продадоха рядко VW Coupé от 70-те години

0703
2019

Рядко срещано, реставрирано VW SP2 от 1976 г. бе продадено в Щатите. Расовият „бразилец“, собствено производство на VW do Brasil, е с пробег от само 10 482 километра!

Почитател на VW от Щатите не могъл да устои на това расово бразилско Coupe: в Денвър (Колорадо) за продажба се появило рядко VW SP2 – моделът изглежда значително по-динамично, отколкото се управлява.  Колата била продадена за около 80 000 лв. Само 10 000 екземпляра на SP2 са продадени от 1972 до 1976 г. на бразилския пазар. Малък брой достига до Европа, също малко са и доставените коли в Щатите. Каросерията на модела прилича повече на такава на Porsche, отколкото на VW, а техниката е на VW. Платформата и двигателят са от Typ 3, а окачването – на VW „костенурка“. 1,7-литроият агрегат е с 64 к.с., на разположение при 4000 об/мин.

SP2 се появява във време, когато бразилската военна хунта не иска да вижда чуждестранни автомобили по пътищата. Затова VW do Brasil използва налични части и произвежда спортния автомобил. Притежателят открива колата в плевня и я откупува от собственика ѝ. По автомобила няма ръжда, но седалките и лакът са в недобро състояние. Затова SP2 е пребоядисан и получава нови седалки. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин