Продаден бе VW Bus – в комплект с уникална каравана

1503
2016

Този сякаш излязъл от приказките „комплект“ за къмпинг от 60-те години намери новия си собственик при търг на RM Sotheby's. Но се е наложило да бръкне дълбоко в джоба си

Едва ли има по-голяма мечта за сърфистите, любителите на къмпинга и хипитата. На 12 март RM Sotheby’s в Амелия Айлънд на Източното крайбрежие на САЩ проведе търг за този „комплект“ за къмпинг от 60-те години на миналия век. „Влекачът“ е VW T1 Samba от 1963 година с 23 (!) прозореца. Цветовата комбинация тюркоазено/бяло е оригинална също като сгъваемия покрив и предните прозорци, които се отварят. Слязъл е от конвейера във Волфсбург на 12 март 1963 година и е прекарал живота си в южните щати на САЩ, поддържан е добре и два пъти е реставриран от експерти. 1,6-литровият двигател с мощност 50 к.с. е монтиран от специалист, багажникът на покрива (също от онези години) е добавен от последния собственик.

Един от петте оцелели оригинални екземпляра

RM Sotheby’s допълват, че Eriba Puck е един от петте оцелели до наши дни малки каравани, създадени специално за VW Bus. Продаденият на търга екземпляр от 1967 година е един от тях. Той е реставриран с много любов и старание и е лакиран в същите цветове като буса. Караваната е оборудвана с двоен газов котлон, мивка, маса, тента и две легла. Котлоните, хладилникът и мивката са обновени при реставрацията.

При тегло от малко повече от 320 килограма Eriba Puck не е голямо предизвикателство за боксерния двигател на Т1. Което не може да се каже за цената и финансовите възможности на новия собственик. Той е „олекнал“ със 159 000 долара (около 280 000 лева). Малко утешение: в цената са включени всички документи и много литература за автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин