AUTO BILD България / Продаден бе VW Bus – в комплект с уникална каравана

Продаден бе VW Bus – в комплект с уникална каравана

Този сякаш излязъл от приказките „комплект“ за къмпинг от 60-те години намери новия си собственик при търг на RM Sotheby's. Но се е наложило да бръкне дълбоко в джоба си


15
мар.
2016

Едва ли има по-голяма мечта за сърфистите, любителите на къмпинга и хипитата. На 12 март RM Sotheby’s в Амелия Айлънд на Източното крайбрежие на САЩ проведе търг за този „комплект“ за къмпинг от 60-те години на миналия век. „Влекачът“ е VW T1 Samba от 1963 година с 23 (!) прозореца. Цветовата комбинация тюркоазено/бяло е оригинална също като сгъваемия покрив и предните прозорци, които се отварят. Слязъл е от конвейера във Волфсбург на 12 март 1963 година и е прекарал живота си в южните щати на САЩ, поддържан е добре и два пъти е реставриран от експерти. 1,6-литровият двигател с мощност 50 к.с. е монтиран от специалист, багажникът на покрива (също от онези години) е добавен от последния собственик.

Един от петте оцелели оригинални екземпляра

RM Sotheby’s допълват, че Eriba Puck е един от петте оцелели до наши дни малки каравани, създадени специално за VW Bus. Продаденият на търга екземпляр от 1967 година е един от тях. Той е реставриран с много любов и старание и е лакиран в същите цветове като буса. Караваната е оборудвана с двоен газов котлон, мивка, маса, тента и две легла. Котлоните, хладилникът и мивката са обновени при реставрацията.

При тегло от малко повече от 320 килограма Eriba Puck не е голямо предизвикателство за боксерния двигател на Т1. Което не може да се каже за цената и финансовите възможности на новия собственик. Той е „олекнал“ със 159 000 долара (около 280 000 лева). Малко утешение: в цената са включени всички документи и много литература за автомобила.

Още по темата

Card image cap
Пътешествие с Shelby GT350 през дивия Запад

28
юни
2016

Човекът на AUTO BILD Лукас Хамбрехт „поязди“ този супер Mustang в продължение на 1400 километра от пустинята Невада до Сан Франциско. Истинско удоволствие!

Card image cap
Дуел на двa свята: Tesla Model S срещу Dodge Charger Hellcat

29
ное.
2015

Без значение дали от V8 или електромотор – 700 к.с. звучи супер яко, но и неразумно. Както и примамливо. Коя от американските коли ни харесва повече?

Card image cap
Най-страхотните олдтаймери от аукциона в Париж: Porsche 911 Carrera 2.7 RS

21
февр.
2018

Във френската столица на 9-ти февруари бе проведен търг - Artcurial продаде редица класически автомобили по време на изложението Rétromobile 2018

Card image cap
Когато Samara покаже зъби

14
февр.
2017

Руският модел с предно задвижване е проект на сътрудничество с Porsche – но далеч не е единствената „Лада“, разработена съвместно с германците

Card image cap
50 години Italdesign: Italdesign Zerouno

17
апр.
2018

Преглед на най-известните модели на Giugiaro

Card image cap

В последния брой:

Архив >