Продава се Porsche 911 Carrera 3.0 IROC RSR на Пабло Ескобар


21
мар.
2021

Това рядко Porsche 911 RSR е принадлежало навремето на наркобарона Пабло Ескобар и е карано от Емерсон Фитипалди. Сега автомобилът се продава на доста солена цена

Колекционери, внимавайте: тук имате шанса за един наистина уникален автомобил. Във Флорида за продажба е обявено Porsche 911 Carrera 3.0 IROC RSR от 1974 г., от което са произведени само 15 екземпляра. Първата проява на това Porsche е с автомобилната легенда Емерсон Фитипалди зад волана. По-късно спортният автомобил е бил притежание на наркобарона Пабло Ескобар. Последният факт едва ли може да се разглежда като солидно предимство. Американския търговец иска за автомобила около 3,7 милиона лева.

330 к.с. при собствено тегло от 900 килограма

Дори и без спортния си бивш притежател, това Porsche е нещо доста специално. От 911 3.0 RSR са създадени през 1974 г. около 109 екземпляра, от тях 54 за състезателни цели. От тях пък 15 са подготвени за междувременно спряната серия IROC. Там автомобилни състезатели от различни класове участват с идентични автомобили. IROC-RSR са базирани на каросерията на RS за нормални пътища, но притежават задния спойлер на състезателната версия. Зад магнезиеви джанти с централен болт работят спирачките на Porsche 917. В задницата е монтиран 3-литров боксерен двигател с 330 к.с. и 314 Нм максимален въртящ момент, който изобщо не се затруднява с теглото от 900 кг на автомобила. За да бъдат различавани по-добре по телевизора по онова време, всички 15 IROC-RSR са боядисани в различни цветове. 

Пабло Ескобар дава RSR за преработка в стил 935

Обявеният за продажба екземпляр е лак в цвят пясък и в първото сис състезание е управляван от бразилския автомобилен състезател Емерсон Фитипалди. След това автомобилът става собственост на частен отбор, който го използва в продължение на няколко години в сериите IMSA. Според обявата това RSR с цвят на пясък е участвал през 1978 в надпреварата 24 часа на Дайтона. Накрая това Porsche става притежание на Пабло Ескобар. Той поръчва да направят малко промени в предницата в стила на Porsche 935 и пуска RSR в няколко състезания в Колумбия. По време на цялостна реставрация това 911 е върнато в оригиналното си състояние.

Пробегът е само 360 километра

От реставрирането на автомобила са изминати само 360 километра. Всички документи от 1974 г. насам са налице – дори от времето при Ескобар. Който иска да купи състезателния автомобил с интересно минало, трябва да приготви и преведе на Atlantis Motor Group около 3,7 милиона лева. Голяма сума, но пък за нея получавате едно от най-редките 911.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин