Продава се Mitsubishi Galant с тунинг на AMG!


7
дек.
2021

Не е шега: преди Mercedes хората от AMG са тунинговали дори и Mitsubishi. Galant E30 Type 1 е получил след намесата на специалистите от Афалтербах 170 к.с. Един от 500 екземпляра се продава!

Познавачите получават шанс да се сдобият с интересен модел: продава се Mitsubishi Galant AMG Type 1 от 1992 г. Не, не сме сбъркали, това наистина е AMG. Трите букви обикновено се свързват с модели на Mercedes с V8 агрегати. Преди обаче марката със звезда в емблемата да купи през 1999 г. AMG, хората от Афалтербах бяха независима тунинг-фирма, която облагородява и други марки. Така например от 1989 до 1994 г. Mitsubishi Galant E30. Един от 556 произведени Type 1 сега е обявен за продажба в Щатите. 

Mitsubishi Galant E30 AMG е продаван в малка серия ексклузивно в Япония. Той е базиран на GTI със 144 к.с. от 4-цилиндров двигател  и е модифициран от AMG.

Отвън германския „японец” се познава по преработената радиаторна решетка, новите предна и задна брони, странични прагове, заден спойлер и джанти в цвета на автомобила. Впечатление правят многото лога на AMG по брони, калници и задния капак, което изглежда странно за автомобил на Mitsubishi.

Окачването е модифицирано с газови амортисьори и спортни пружини. 2-литровият 4-цилиндров двигател 16V е получил спортни разпределителни валове, променени всмукателни и изпускателни колектори, нови бутала и др. Така мощността е увеличена от 144 на  170 к.с., което е впечатляващо за атмосферен двигател.

Задвижването е предно, а трансмисията – 5-степенна ръчна. Най-бързият освен Galant E30 е и разполагащият с VR4 турбомотор със 190 к.с. Времето за спринта от 0 до 100 км/ч на модела на AMG също не са за пренебрегване.

Вътрешното пространство „крещи” от 90-те години

AMG са преработили дори и вътрешното пространство. Освен дървени апликации, са сложени подобни на микрофазер тапицерии на предните и задните седалки в два различни сини тона. Спортен волан, както и безброй AMG-лога по волана и подглавниците завършват ъпгрейда. Хубаво: в този Galant е монтирана дори оригиналната аудиосистема.

AMG може да се окаже много изгодно

Обявеният за продажба екземпляр е един от 556 – а според обявата и само един от 289 с механични скорости. Експортиран е през май 2019 в Щатите и според километража 111 400 километра. Според обявата  екземплярът на AMG е в добро състояние – с изключение на леко износените седалки. В рамките на миналите две години са сменени ангренажният ремък с обтяжните ролки и водната помпа, моторното масло, всички филтри, гуми и спирачки. Освен това автомобилът е пребоядисан в оригиналния цвят.

На 30-ти ноември най-високата оферта е била 2300 евро. Трудно е да се предвиди, каква сума ще донесе това AMG-Mitsubishi. Като цяло моделът едва ли ще стигне много далеч в петцифрените суми, все пак пазарът е малък. С оглед на това, че е рядко срещано, това AMG може би няма да е съвсем без пари.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин