Продава се Mercedes SLR McLaren Roadster на 98 км с цвят за такси

0412
2023

От произведените общо 520 броя Mercedes SLR McLaren Roadster само един е в жълтия цвят Saturn. Сега уникатът си търси нов собственик!

Сребристи сме виждали доста… Сега обаче във Великобритания за продажба е обявен Mercedes SLR McLaren в доста по-интересен цвят. 15-годишният роудстър идва от голяма колекция и на практика почти никога не е каран: таблото отчита пробег едва 98 километра!

Само 520 броя Mercedes SLR McLaren Roadster са произведени в периода между 2007 и 2008 г., повечето от тях в сребрист или черен цвят. Но един клиент иска нещо много специално – и поръчва своя SLR с мощност 626 к.с. в специалния цвят Saturn Yellow (код 1237). На пръв поглед бледожълтият нюанс напомня на такси, но в действителност цветът е реминисценция към Mercedes 300 SL Roadster и неговия цвят Fantasiegelb (код 653), в който били решени само пет екземпляра.

SLR само на 98 километра

Въпреки че екстериорният цвят, уникален за SLR, е невероятно атрактивен, първият притежател на автомобила залага и на „крещящ“ интериор с тапицерия от червена кожа и горна част от червен и черен текстил. Уникатът е обявен за продажба от британския дилър DD Classics, който купува SLR-а от голяма частна колекция в Швейцария.

На тази снимка можете ясно да видите фината разликата между двата жълти цвята – Fantasie и Saturn.

Очевидно първият собственик дотолкова е обичал да съзерцава своя уникален SLR, че е забравил да кара роудстъра с 626 к.с. Иначе няма как да си обясним пробега на 15-годишния автомобил – едва 98 километра!

А сега малко история: след представянето на прототипа Vision SLR през 1999 г. серийната версия на суперспортния автомобил е пусната на пазара през 2003 г. като съвместен проект между Mercedes и McLaren. По това време Mercedes притежава 40 процента от акциите на McLaren и затова при разработката на новия SLR работи в тандем с британците. Mercedes създава дизайна, от AMG са се погрижили за двигателя, а McLaren се заема с цялостната разработка и производството. Ето защо SLR се прави от McLaren в Уокинг, Великобритания. Първоначално от модела е трябвало да бъдат направени 3500 бройки, но интересът се оказва под очаквания – и така в крайна сметка са реализирани само 2157 SLR-а.

626 к.с. и 780 Нм

Под изключително дългия карбонов капак, който струва около 140.000 лева като резервна част, работи V8 с компресор (M 155) от AMG. Инженерите са „изстискали“ 626 к.с. и впечатляващите 780 Нм максимален въртящ момент от 5,4-литровия агрегат. Двигателят тежи 232 килограма и е монтиран зад предната ос, почти централно.

Цветовата комбинация при този Mercedes SLR McLaren Roadster е дръзка, но уникална.

Динамичните показатели на модела са впечатляващи и до ден-днешен: SLR-ът със задно задвижване ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди и достига максимална скорост 334 км/ч. Така той играе в същата лига като основните си конкуренти Ferrari Enzo и Porsche Carrera GT. Близки са и цените им: когато е пуснат на пазара, SLR струва минимум 904.400 лева, точно колкото Porsche Carrera GT (904.000 лева), а Ferrari Enzo е малко по-скъпо – 1.290.000 лева.

Суператрактивен: в комбинация с жълтия екстериор е поръчан червен интериор. Спортните седалки са в размер XL.

Междувременно обаче цените на пазара на употребявани автомобили са се променили доста. За под шест милиона лева трудно бихте се сдобили с Ferrari Enzo – да, точно така, стойността на модела от Скудерията се е увеличила шест пъти. Porsche Carrera GT също се е оказало добра инвестиция: обикновено супермоделът от Цуфенхаузен не сменя собственика си за по-малко от два милиона лева, а за по-редките екземпляри колекционерите често са готови да дадат и три милиона. А как е положението при SLR? В Германия най-евтиното купе в момента се предлага за 560.000 лева, а най-евтиният роудстър – за 680.000.

Цена само при индивидуално запитване

Единственият Mercedes SLR McLaren Roadster в цвят Saturn Yellow и пробег под 100 километра вероятно ще бъде значително по-скъп. От DD Classics обаче са готови да разкрият цената само при индивидуално запитване. Само за ориентир ще споменем, че като нов автомобилът е струвал над 1,1 млн. лева.

Интериорът изглежда като нов: което не е изненада при пробег само 98 километра.

Въпросният SLR е в безупречно състояние, с пълна документация и фактура за покупката като нов автомобил. Колекционерите имат уникалната възможност да закупят практически чисто нов Mercedes SLR McLaren Roadster. И макар че цветовата комбинация със сигурност няма да допадне на всеки вкус, в „сребристото общество“ със сигурност ще бъдете уникални.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин