Продава се BMW M5 E39 с W10-двигател на VW, поръчано от Фердинанд Пийх!

1708
2023

BMW M5 E39 е автомобил-мечта дори в заводски вид, но този специален екземпляр е истински уникат – поради няколко причини. Първо, защото това е бившият личен автомобил на вече покойния изпълнителен директор на VW (!) Фердинанд Пийх, и второ – защото двигателят на ултрабързия седан е много специален. Да, точно така – в заглавието няма печатна грешка: тази M5-ица бива задвижвана от W10-агрегат.

Отвън автомобилът по никакъв начин не издава, че е може би най-странното E39 М5 в историята.

И докато например W16-двигателят се е наложил особено в моделите на Bugatti, W10 си остава истински уникат. Поне що се отнася до завършени проекти. Защото от време на време плъзват слухове за разни прототипи. W12-моторът е много по-известен от своя събрат с два цилиндъра по-малко – защото сред почитателите на VW се знае, че е изграден като комбинация от два популярни VR6-двигателя. А W10? Той е съставен от два мотора VR5 – които също не са толкова известни като VR6. Затова не си мислете, че E60 е първата Серия 5 с 10 цилиндъра… 

Наистина уникална гледка: 10-цилиндров W-oбразен двигател!

Специалното М5 е обявено за продажба от GDM Motors в Белгия. А цената? Не е посочена. Но е умпоменато, че 5-литровият W10 в това E39 генерира 500 к.с. и 550 Нм. Единственият въпрос, който остава отворен, е защо всъщност e използвана каросерия от BMW, комбинирана с двигател от VW? Ако трябва да обобщим накратко: преди четвърт век в палитрата на VW не е имало подходящ модел за тестване на агрегата – и затова хората от Волфсбург са избрали BMW.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин