Продава се як Benz

0210
2019

Ръбест, сърдит и невероятно мощен: именно такъв е Mercedes 300 CE 6.0 AMG. Произведени са само дванадесет екземпляра, като един от тях сега се продава от аукциона Sotheby’s.

В края на 80-те години AMG имплантират тунингован V8-мотор с работен обем от 6 литра и 550 нютонметра максимален въртящ момент в елегантното Coupe на Е-клас от Mercedes 124. Създадени са само 12 екземпляра – 300 от Афалтербах и до днес е един от най-редките AMG-та изобщо. На 24-ти октомври един от тези легендарни автомобили ще бъде продаден на търг в Лондон от Sotheby’s. В рамките на Youngtimer Collection реномираната аукционна къща ще предложи на търг произведен през 1992 г. Mercedes 300 CE 6.0 AMG с пробег 77 500 километра. Това Benz-Coupé първоначално е било доставено в Япония, а през 2014 г. се е върнало в Европа. Сегашният му собственик го е придобил през 2017 г. и го е пребоядисал. Така черното AMG днес блести като ново.

Черната радиаторна решетка и спойлерите придават на C 124 доста заплашителна външност. Това се допълва от ръбестите допълнителни фарове и по-широките калници. 17-цоловите джанти придават типичния чар на тунингован йънгтаймер на Benz. Задницата се краси от сдържана двойна ауспухова тръба, както и от спойлер. Това Coupe на Mercedes изглежда внушително – каквато е и мощността му. Базовият двигател M117 е от S-клас, а цилиндровата му глава е преработена от AMG. 8-цилиндровият агрегат с 385 к.с. ръмжи сърдито и ускорява AMG за 6 секунди до темпо 100. Максималната скорост не е електронно ограничена на 250 км/ч – автомобилът развива 289 км/ч!

Следвайки идеята, да придаде на автомобил за пътуване на дълги разстояния динамични характеристики на спортен модел, AMG инсталира още през 1988 г. електронно регулиране на окачването. Можете да избирате между три степени, като дори и най-комфортната е адски твърда. Не помагат и седалките Recaro с кожена тапицерия, а интериорът с апликации от дървен материал представлява контраст на спортния дух на този AMG-Benz. Цената през 1988 г. е била доста солена: 335 550 германски марки. Около 100 000 германски марки повече от Ferrari Testarossa. На търга на Sotheby’s автомобилът няма да струва малко – все пак на практика е доста трудно да се сдобиете с автомобил от тази серия. Хората от аукциона засега не се ангажират с прогнозна цена.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин