Продава се уникален Maybach Coupé на бивш диктатор

0402
2021

Имате шанса да се сдобиете с наистина уникален автомобил: за продажба е обявен екстремно рядък Maybach Coupé, поръчан някога от Муамар Кадафи!

Проектът Maybach на Mercedes се оказа грандиозен провал. В началото на новия милениум той трябва да се конкурира с марките на BMW и VW – Rolls-Royce и Bentley в луксозния сегмент. Лимузините на Maybach обаче не се продават много добре. Това разбира и тунинг-фирмата от Германия Xenatec, която предлага на базата на 57S Coupé.

Планирани са 100 екземпляра, сред тях 11 особено луксозна версия Cruserio. Продадени от тях са обаче само между 6 и 8. Четвъртият произведен екземпляр сега се предлага за продажба от автокъща в Нидерландия. Cruserio е в ново състояние и е поръчан от либийския диктатор Муамар Кадафи!

612 битурбо конски сили в Maybach Coupé

Като база за преработката на Xenatec служи Maybach 57S. Най-впечатляващата промяна разбира е липсата на задните врати. Преработката обаче е доста широкообхватна. Освен по-големите предни врати има нов покрив с нови прозорци и нови брони, като освен това средните колони за изместени с 20 см назад. Задните калници са по-широки с 20 милиметра. Coupé-то е дълго 5,73 метра – колкото и лимузината. Това е с 10 см повече от дължината на Rolls-Royce Phantom Coupe! От Xenatec са оставили двигателя без промяна.  Мощността от 612 к.с. и максималният въртящ момент от 1000 Нм на 6-литровия битурбо V12 агрегат обаче едва ли няма да задоволят претенциите ви. Точно за 5 секунди тежащото 2,7 тона Coupé ускорява до темпо 100 км/ч, а максималната му скорост е 275 км/ч.

Шампанско и телевизор за пасажерите на втория ред

Интериорът направо може да спре дъха ви. Тук всичко е цветовете бяло, бежово, кафяво и черно. Дебели мокети, кожа и дърво осигуряват уют, а покривът е от затъмняващо се стъкло. Както и в Maybach 57S, в задницата на Coupé-то ви очаква всевъзможен лукс.  Две напълно електрически, вентилирани и отопляеми отделни седалки с функция масаж се грижат за пасажерите на втория ред. Двете седалки разполагат с отделна зона на климатичната инсталация, както и с екран на инфотейнмънт системата с възможност за гледане на DVD, телевизия и слушане на музика. Хладилник в средата ще изстудява шампанското ви. Новите предни седалки с електрическо сгъване и интегрирани предпазни колани улесняват качването отзад.  Заради скосената линия на покрива пространството за главите на задните седалки не е особено щедро.

Цената е 2 милиона лв.

Всичко това обаче е било без значение за Кадафи. Малко след поръчката през 2010 г. правителството му пада и въпреки, че е платен, автомобилът не е доставен на диктатора. Така това Cruserio се озовава в ръцете на колекционер, който го е карал само 2300 километра. Затова Coupé-то е в почти ново състояние. Без ДДС някога този екземпляр е струвал 1,5 милиона лева. Днес с ДДС цената на модела е солидните 1,92 милиона лева!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин