Продава се брутално BMW E36 M3 на AC Schnitzer с три седалки


6
мар.
2021

AC Schnitzer ACS3 Sport CLS е нещо като духовен предтеча на M3 CSL. Една от редките „бегачки“ с лека конструкция на базата на M3 се продава на екстремна цена

BMW E36 M3 винаги е стояло по отношение на спорта в сянката на своя предшественик Е30. Това обаче не пречи на AC Schnitzer да създадат „състезателен звяр“ под формата на ACS3 Sport CLS. С по-голяма мощност, значително по-малко тегло и елементи в кокпита от спортната версия на автомобила тунинг-специалистите изпреварват още през 1993 г. появата на E46 M3 CSL. В момента в Хонгконг за продажба е обявен екземпляр номер седем.

Увеличение на мощността до 320 к.с. чрез класически тунинг

Самопоставената цел „състезателен автомобил за нормални пътища“ не е маркетингово изхвърляне в случая с ACS3 Sport CLS. Започваме още от регулиращото се окачване. В калниците има джанти от състезателния спорт  AC Schnitzer Typ 1 с размер 18 цола, а зад тях – спортни спирачни уредби с вентилирани дискове.

От смес между карбон и кевлар са направени предният капак, предната броня със сплитера, широките калници, задната броня и спойлерът. Другите модификации по каросерията на AC Schnitzer са страничните огледала с оптимизиран коефициент на аеродинамично съпротивление, спойлер на покрива и капак на резервоара с бързо заключване. 3-литровият 6-цилиндров редови агрегат  е с увеличена от 286 на 320 к.с., а максималният въртящ момент е повишен от 320 на 340 Нм. Това е постигнато посредством по-скосено разположени разпределителни валове, нова всмукателна уредба с тръби от карбон и кевлар, спортна ауспухова уредба и преработен софтуер за управление на двигателя. Това дава възможност на автомобила със задно задвижване да спринтира за 5,5 секунди от 0 до 100 км/ч, като максималната скорост е 276 км/ч.

Лека конструкция благодарение на карбон и кевлар

Добрите динамични характеристики са за сметка и на по-малкото тегло от 1,3 тона. Това означава икономия от 160 килограма. За целта радикална промяна има най-вече във вътрешното пространство.  Предните седалки са заменени от ултралеки седалки тип корито, а задната седалка е изцяло премахната. Вместо това в този екземпляр е монтирана позиционирана в средата трета седалка с „тиранти“, която изглежда доста яко. Панелите на вратите са от кевлар-карбон – също както и централната конзола и поставките за краката. Дори крикът на автомобила е заменен от по-лек екземпляр. Други спортни атрибут за по-малкия волан, алуминиевите педали, алуминиевият скоростен лост и уредите, взети директно от автомобила M3 от шампионата за туристически автомобили.

Цената е екстремна като самия автомобил

Общо са създадени 14 екземпляра от ACS3 Sport CSL – макар и тази информация да не е потвърдена. Обявено за продажба е с шаси номер 7. Произведено е през 1995 г. и е с пробег от 48 300 километра. Търговецът иска за колата около 253 000 лв. Много пари…

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >