Продават VW Golf 4 GTI на 5500 км

0712
2023

VW Golf 4 GTI не е най-обичайният GTI в историята – но този много специален екземпляр е само на 5500 километра – и си търси нов собственик!

VW Golf GTI е легенда: компанията с централа във Волфсбург произвежда модела в продължение на осем поколения – като издига до нови висоти концепцията за спортния компактен автомобил. Едно от поколения обаче не успя да се наложи сред феновете.

Да, имаме предвид точно Golf 4, при който легендарната абревиатура за кратко беше използвана просто за линия на оборудване. Въпреки това, ако става въпрос за 22-годишен GTI в състояние като от шоурума, определено става интересно.

Ако ги нямаше надписите по каросерията, нямаше да разпознаете, че този Golf 4 е GTI.

Британският дилър на луксозни автомобили DD Classics в момента предлага за продажба автомобил, който на пръв поглед не се вписва в комбинация с останалите предложения на команията – Мercedes SLR McLaren Roadster, Ferrari Dino 246 GTS и т.н.

По-конкретно, става въпрос за VW Golf GTI от 2001 г. в цвят Reflex Silver Metallic. Това е доста масов модел, който може да бъде закупен като употребяван за около 12.000 лева – в добро състояние. При автомобила с пет врати обаче има нещо много специално: за последните 22 години той почти не е каран.

По данни на DD Classics първият собственик е поръчал Golf-а като „Special Factory Order“ – и го задържа до смъртта си през 2021 г. За целия този период обаче Golf-ът е бил шофиран толкова малко, че към днешна дата километражът отчита пробег едва 3420 мили (5504 километра). Това съответства само на 250 километра средно за година.

VW Golf 4 GTI само на 5504 км

На снимките обявеният за продажба GTI прави впечатление на добре поддържан. Сребристият металик блести, по оригиналните джанти BBS няма никакви дефекти, а подът бил като при чисто нов автомобил. Според DD Classics Volkswagen-ът бил достоен за музеен експонат. Така на практика колекционерите имат шанса да закупят 22-годишен Golf 4 GTI в безупречно състояние.

Интериорът изглежда като нов. По седалките и по волана няма никакви следи от употреба.

Това донякъде е утешително с оглед на факта, че четвъртото поколение на GTI се различава само по дребни нюанси от стандартния Golf. Разликите са толкова малки, че дори познавачите трябва да ги потърсят доста внимателно. Единствените отличителни черти на стандартния Golf 4 GTI по ​​онова време са 16-цоловите джанти, седалките Recaro и специалните декоративни лайстни.

Освен това GTI за първи път се предлага с различни двигатели – от дизелов със 110 к.с. до 1,8-литров турбобензинов със 180 к.с. Нашият Golf е оборудван с 1.8 T, но в малко по-слабата версия със 150 к.с. Ако оперирате умело с 5-степенната ръчна скоростна кутия, ще ускорявате от 0 до 100 км/ч за 8,5 секунди. Максималната скорост е 216 км/ч.

Седалките Recaro бяха серийни за Golf GTI, а кожената тапицерия – опционална.

Оборудването на този GTI е доста богато – то включва джанти BBS, интериорни декоративни лайстни, наподобяващи дърво, ксенонови фарове, изцяло черен кожен салон, отопляеми седалки Recaro, сензор за дъжд, зимен пакет, круиз контрол и др.

Цена само при запитване

Въпросният GTI се продава с всички ключове и сервизна книжка (водена до 2018 г.). Единствено цената не е упомената – DD Classics я разкрива само при индивидуално запитване и „сериозен интерес“.

ОЩЕ ОБЯВИ ЗА VW GOLF 4

Бърза справка в борсата за употребявани автомобили на AUTO BILD показва, че към момента на пазара няма сравним Golf 4 GTI. Специалната версия „GTI 25 Years” стига цени до 40.000 лева и дори повече; а добре поддържаните 4-ки GTI се предлагат за суми от 12 до 20 хиляди лева. Този екземляр обаче вероятно ще бъде значително по-скъп – стига колекционерите да не се притесняват, че е с десен волан.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин