AUTO BILD България / Продават McLaren F1 от 1997 г. на 238 км с найлон на седалката!

Продават McLaren F1 от 1997 г. на 238 км с найлон на седалката!


18
окт.
2017

Колекционерите на умалени модели автомобили знаят добре, че стойността на техните съкровища във времето се запазва много по-стабилно, ако количките останат в своята оригинална опаковка. А това се отнася с особена сила за редки модели. По същия начин явно е разсъждавал и първият притежател на истински McLaren F1 от 1997 г.

Екземплярът е забележителен не само заради модела – а и заради пробега си: едва 238 км! Търговецът, който продава колата – Том Хартли-младши, твърди, че това е най-малко употребяваният F1 в целия свят. Всъщност машината никога не е получавала регистрация за движение по обществените пътища и на практика е напълно в състоянието си след излизане от завода. Всички елементи са запазени оптимално не само защото не са били използвани, а и защото са още в защитната си опаковка! Таблото, подът и седалките са „облечени” с любов (или обсесивно) в предпазни калъфчета – както и стелките, багажник, волан и т.н.

С колата идват също и оригиналният комплект инструмент, часовник Tag Heuer със серийния номер на автомобила и др. Машината е произведена за купувач в Япония. Странно, но тя е означена „с дясна дирекция” – а McLaren F1 е известен с централно разположената си шофьорска седалка. Друга специфична екстра на колата освен специалните генерация и волан е и карбоновата седалка с жълти акценти.

Хартли-младши не е обявил цена за уникалния F1. Ние очакваме дилърът сам да получи много „тлъсти” оферти. Наскоро първият McLaren F1, внесен в САЩ, си намери нов собственик „само” срещу 15 млн. долара. В този автомобил имаше уникални компоненти – но все пак зад гърба си имаше „цели” 15 449 км. Въпреки че МcLaren-ът в Обединеното кралство няма специална история зад гърба си, вероятно цената му ще бъде по-висока заради наистина уникалното (не в горублянските представи) състояние.

Още по темата