/ Продават Alpina BMW Z1 за 300 000 лева!

Продават Alpina BMW Z1 за 300 000 лева!

BMW Z1 придоби статус на култов роудстър – и една от причините за това са прибиращите се в праговете врати. А лимитирана версия на модела от Alpina в момента е обявена за продажба

BMW Z1 е уникален модел, който става все по-атрактивен с напредване на възрастта. За много от феновете си той е нещо като Concept Car с хомологация за шофиране по обществените пътища – благодарение на футуристичния му дизайн. Общо от открития спортист са произведени само 8000 бройки. Още по-ексклузивна е версията Alpina RLE (Roadster Limited Edition) на базата на Z1 – пусната в тираж само 66 екземпляра. Именно една от тях се продава в момента.

Уникалнoто при BMW Z1 са вратите, които могат да се спуснат в праговете – и така можете да шофирате без тях, т.е. докато са „отворени“. Иначе моторизацията не е особено атрактивна – на практика тя е същата като при 325i (E30).

Alpina вдига мощността до 200 к.с

Alpina обаче взима нещата в свои ръце и монтира агрегата от B3 в роудстъра. Така мощността бива увеличена от 170 на 200 к.с., а вместо за 7,9 секунди екзотичният баварец ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,1 секунди, като максималната скорост достига 231 км/ч (преди – 225 км/ч).

Вероятно най-атрактивната характеристика на Z1 са прибиращите се врати – за още повече свобода при шофиране.

Но всичко това има своята висока цена: докато ръчно изработеният модел в последната година на производството си е струвал 89 000 марки като нов, цената на Alpina-та е възлизала на колосалните 116 000 марки. Междувременно култовото 2-местно BMW се превърна в истински магнит за колекционерите – ето защо най-евтините екземпляри стартират от около 80 000 лева!

ОЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА BMW Z1

А за да попаднеш на Alpina RLE, трябва да имаш много търпение – и доза късмет. Именно екземпляр от модела в момента се продава в E1NS-Automobile в Лимбург ан дер Лан (федерална провинция Хесен, Германия): роудстърът е доставен на първия си собственик в Япония през юли 1992 г., а през 2016 г. се връща обратно в Германия. Пробегът е само 13 392 километра – изненадващо малко за 30-годишен автомобил.

Салонът е изцяло кожен, със спортни седалки.

Роудстърът е решен в черен металик; „стъпва“ на 17-цолови алуминиеви джанти Alpina, а коженият му салон е изцяло сив. По данни на дилъра oбявеното за продажба Z1 било в отлично състояние. Става въпрос за автомобил номер 55 от 66, което бива потвърдено и от Alpina. Освен това моделът е с прозрачна история, а скромният пробег – напълно доказуем.

Цена – над 300 000 лева!

В оборудването влизат още радио, сервоуправление, ABS и имобилайзер, както и спортно окачване и спортни седалки. Едва през 2022 г. Alpina-та е била сервизирана основно от специалист.

Но цялата тази ексклузивност далеч не е евтина: автокъщата е обявила цена от 152 500 евро (ок. 300 000 лева) за употребяваното Z1. Доста пари с оглед на факта, че роудстърът може да бъде открит и за три пъти по-малко. А дали стойността на Alpina-та ще продължи да се покачва, за да си заслужава инвестицията? Само времето ще покаже…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин