Продават на аукцион 2CV 4х4 с два двигателя

2903
2017

Екземпляр от екзотичната модификация на 2CV с два двигателя, произвеждана от Citroen в периода 1960-1968 г., ще бъде продадена на аукцион. 2CV Sahara е 4х4-автомобил, при който предните колела се задвижват с мотора под предния капак, а задните – с отделен силов агрегат отзад. Двете скоростни кутии на малкия „французин“ се управляват едновременно посредством лост между седалките, т.е. предавките не се сменят като при стандартния 2CV с лост в таблото. Двата двигателя обаче могат да бъдат управлявани независимо един от друг – така че машината може да бъде с предно, задно или двойно задвижване.

Водачът контролира с два ключа на запалването, маркирани с AR (arriere или заден) и AV (avant – преден), а резервоарите за гориво са монтирани под предните седалки. Резервната гума е разположена върху предния капак – и по това най-лесно ще разпознаете Sahara.

Специалната модификация, от която са произведени само 694 бройки (въпреки дългия й жизнен цикъл), е била два пъти по-скъпа от стандартната. Предложеният на аукцион екземпляр е с първа регистрация в Нигерия през декември 1965 г. и е реставриран през 2012 г. Първият й притежател е английски антрополог, който я използвал за пътувания до труднодостъпни и отдалечени обекти. Причината да я предпочете пред Land Rover била в отношението на местните – най-често британския офроудър ползвали инспектори на властта, които рядко били добре дошли. По-късно 2CV Sahara бил използван и от лекар. Очаква се новият собственик да плати за машината 60-65 хил. паунда – високата цена е продиктувана от факта, че в наши дни са останали само около 100 бройки от „грозното пате“ за движение извън пътя, от които едва 30 – в прилично състояние.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин