Продават легендарно Ferrari, в чиято разработка е участвал и Шумахер

0512
2022

Търсите си истинска легенда на колела? Значи пред вас се открива перфектна възможност – но надали ще ви излезе евтино: все пак става въпрос за ексклузивно Ferrari, което аукционната къща RM Sotheby’s ще предложи на търг в от 5 до 7 декември. Става въпрос за иконата Enzo – кръстена на основателя на компанията Енцо Ферари.

Интересното е, че въпросният екземпляр е решен не в традиционното за Скудерията червено, а в черен мат – с шикозното име Nero Opaco. Това е първото Ferrari в историята, което идва от завода, решен в този цвят.

Шампионският болид на Шумахер – в основата на проекта

Суперспортният автомобил, произведен през 2004 г., съчетава елегантност и мощ, красота и ексклузивност. Защото при разработката му са направени огромен брой тестове в аеродинамичен тунел, a крайната цел е била шофьорът да изпитва усещане, максимално близко до това при управление на шампионския болид на Михаел Шумахер. Самият пилот е участвал в изпитанията на модела.

Ето защо Enzo поставя непознати до момента стандарти по отношение на мощност и дизайн, а с него са внесени огромен брой новости за Ferrari, в т.ч. и карбоново-керамични дискови спирачки. Така това Ferrari се превръща в един от най-желаните хиперавтомобили на своето време. За задвижването му се грижи атмосферен 6-литров централно разположен V12-двигател с мощност 651 к.с., комбиниран с автоматизирана скоростна кутия като при болид от Формула 1. Максималната скорост е 355 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,6 секунди.

Агресивните, ясно отчетливи превключвания на по-високи предавки, съчетани с ултрависокия въртящ момент на двигателя при ниски обороти и „развъртането“ до 8200 оборота в минута, осигуряват спиращо дъха изживяване зад волана, което досега е изпитвал член на кралското семейство на Бруней. Пробегът на машината е само 5730 километра – което не е изненада за подобен тип автомобил. От Ferrari Enzo са произведени едва 400 бройки – което прави модела още по-ексклузивен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин