Проверка на употребяван автомобил: BMW Серия 2 Active Tourer

0702
2022

Първият ван на BMW се представя пред TÜV по-добре, отколкото в продължителния тест на AUTO BILD. Оказа се, че дори и на техническите прегледи моделът не минава съвсем без слабости. На какво трябва да обърнат внимание купувачите на употребявани автомобили?

BMW навлезе на пазара за компактни ванове с десетгодишно закъснение. Серия 2 Active Tourer е надежден, но на техническите прегледи показва една сериозна слабост. Най-важната информация!

BMW Серия 2 Active Tourer

Период на производство: 2014 до днес
Двигатели: от 95 к.с. (214d) до 231 к.с. (225i)
Цена: от 24 000 лв.
Безопасност на пътниците (Euro NCAP краштест 2014): 5 звезди

Това представлява: С Active Tourer BMW има през 2014 едновременно две премиери: първият ван на марката и първият модел с предно задвижване. Платформата на модела е една и съща с тази на Mini Countryman и срещу доплащане предлага и двойно задвижване. Базовият бензинов вариант е с 3 цилиндъра; ако искате повече – получавате над 190 к.с. или дизелов агрегат. През 2015 г. BMW пусна модела с 11 см по-голям междуосие, което позволяваше монтирането на трети ред седалки като „Gran Tourer“. Добра идея – 70 процента от клиентите избират тази седемместна версия. Предлаганото място е като при конкуренцията. В началото на 2018 г. има фейслифт, а повечето задвижвания отговарят на норма Euro-6d-Temp. 

Това може: да комбинира гъвкавостта на един ван с типичната за BMW добра управляемост. Това е за сметка на комфорта и резултатът е малко твърдото возене. Дори и по-слабите мотори ускоряват бързо, а предното задвижване не успява да се справи с горната скала на мощността. Тук се препоръчва двойно задвижване, предлагано винаги с 6- или 8-степенна автоматична трансмисия. От 2018 г. клиентите могат да избират и седемстепенна автоматична предавателна кутия с два съединителя; ако пък предпочитате сами да превключвате – на разположение имате 6-степенна механична скоростна кутия. От август 2016 г. се предлага и Plug-in-хибридна версия на модела.

Това създава ядове: Заради повреда на двигателя в продължителния тест 218i получи оценка 3. „Премиум? Не и при този компактен модел!“, гласеше оценката през 2017 г. 3-цилиндровият му двигател пострада заради износен аксиален лагер на коляновия вал. Дефектът се появяваше до пролетта на 2015 и „заразяваше” и съединителя, но междувременно е отстранен чрез сервизна акция. Иначе: малко ръжда по ръбовете на праговете, тракащи панорамни покриви и сервизна акция за ЕGR-охладителите, които могат да причинят пожар.

Оценка на TÜV

Окачване

Тук Active Tourer е почти без дефекти. Окачването е издръжливо – няма проблеми пружини и амортисьори. През първите години проверяващите нямат забележки относно кормилната уредба, след това е възможно да се появят проблеми. Никаква следа от ръжда по полуоските.

Светлини

При първите два технически прегледа има оплаквания повече от средното. Затова пък задните светлини са почти безупречни.

Спирачки

Почти всичко е в рамките на приличното: освен недобре функциониращи паркинг-спирачки след три години няма проблеми със спирачните уредби по време на техническите прегледи.

Екология

Тук картината е доста разнообразна: докато течът на масло и проблемните ауспухови уредби са напълно непознати, тракащите шумове по време на техническият преглед не са невероятни.

ИЗВОД

Проблемите с отработените газове са сериозен минус за BMW Active Tourer. Иначе моделът и неговият по-голям брат Gran Tourer нямат сериозни проблеми при TÜV.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин