Нашите съвети » Проверката, която не бива да спестявате преди покупка на употребяван автомобил

Проверката, която не бива да спестявате преди покупка на употребяван автомобил

1008
2022

„Няма никакво съмнение! Това е тя!“ Христо Георгиев доволно потрива ръце. След няколко месеца ровене в сайтовете за обяви той най-сетне е открил търсения модел. Цената е прилична, годината на производство дори малко по-скорошна от очакванията, продавачът не крие проблемите, които е имал досега с автомобила. Всичко звучи чудесно, но продажната цена определено не е всичко. След покупката предстоят смени на части, изправяне на вдлъбнати ламарини, евентуално частично пребоядисване. Какво ли ще трябва новият собственик да плати впоследствие, за да приведе мечтания употребяван автомобил в сигурно и безопасно състояние?

В ситуацията на Христо Георгиев ежедневно попадат хиляди купувачи на доминирания от оферти втора ръка български пазар на автомобили. Преди да сключите сделката при нотариуса обаче, добре e да проучите каква е пазарната стойност на автомобила. Това може лесно да проверите в сайта на AUTO BILD България, като въведете VIN номера и актуалния пробег в онлайн приложението. Така от базата данни на реномираната международна организация DAT получавате не само ценови диапазон в левове, но и техническите характеристики и първоначалното оборудване на автомобила, предоставени от производителя. Втората разумна крачка е харесаната от вас кола да бъде огледана от експерт. Оторизираните техници на „ДЕКРА Аутомотив“ извършват визуална експертиза на вашия автомобил и изготвят съответния доклад с информация с очакваните разходи за евентуално наложителни ремонти.  

Какво проверяват специалистите на ДЕКРА? Според стандартите на германската организация за технически надзор ДЕКРА зрителната проверка се извършва по подробен списък, който включва двигател (течове, ремъчно задвижване на допълнителни агрегати, състояние и ниво на масло, тест-резултат на изгорелите газове, изолации на предния капак), трансмисия (течове), съединител (действие, течове), ходова част и задвижване (течове, задвижващ вал, кардан, теч на диференциала), горивна система (течове), ауспухова система (катализатор или DPF, течове и пукнатини, скоби и тампони), охладителна система (течове, гъстота на антифриза, ниво на охладителната течност, действие на радиаторната перка), отопление и вентилация (действие на системата, тест на климатика), електрическа система и акумулатор (повдигачи на стъклата, централно заключване, електрически люк), колани и въздушни възглавници (колани, заключващи механизми и обтегачи), спирачна система (спирачна ефективност, течове, тръби и маркучи, дискове и барабани, накладки, действие на ръчната спирачка, ниво и състояние на спирачната течност, празен ход на спирачния педал), кормилна система (рейка, действие на колоната, щанга, сервопомпа, течове), предно и задно окачване (състояние), светлини (предни, габарити, на регистрационен номер, аварийни, мигачи, стопове, табло и купе, контролни и индикаторни лампи, фарове и светлини за мъгла, звукова сигнализация), чистачки (действие и състояние на пера и рамена, стъклоумиватели) и диагностика (наличие на грешки в електронните блокове).
Проверките могат да се заявят комплексно или индивидуално по позиции:

Компютърна диагностика
За софтуера няма тайни
Проверка на двигателя
Оглед на ауспуховата система
Тест на светлините
Експертиза ходова част
Изготвяне на доклад

Още по темата

ƒ