Проблеми със спирачките при Fisker: още по-близо ли е краят на производителя на електромобили?

1605
2024

Фалит на фирмата за производството, финансови затруднения в компанията-майка, а сега и това: щатските власти проверяват единствения модел на Fisker поради възможен дефект в една от системите.

Положението на американския производител на електромобили Fisker едва ли би могло да бъде по-лошо! В началото на май 2024 г. Fisker Austria – компанията, заета с производството на автомобилите в Австрия, обяви фалит. Междувременно компанията майка, която също е на ръба на фалита, отчаяно търси партньор за сътрудничество, за да може да пусне на пазара планираните автомобили. Единственият модел на марката към днешна дата, Fisker Ocean, се продава доста трудно. А сега ситуацията става още по-лоша.

Според информационната агенция „Ройтерс“ малкото продадени бройки на Fisker Ocean, които действително са били доставени на клиентите, ще трябва да бъдат проверени от американските регулаторни органи. Причината: няколко собственици на SUV-a са подали оплаквания заради системата за автоматично спиране. В най-малко осем случая тя се била задействала без видима причина и причинила внезапно спиране на машината, което било довело до травми на водачите (според собствените им изявления).

Властите проверяват 6800 автомобила

Ето защо американският орган за пътна безопасност National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) нареди проверка на всичките около 6800 броя Fisker Ocean, регистрирани през 2023 г. Според публикация това не означавало непременно, че Fisker ще трябва да направи подобрения по своите електромобили. Ако проверката не открие дефекти, няма да се наложи производителят да предприема никави мерки. При всички положения репутацията на Fisker Ocean, която вече беше опетнена поради финансовите проблеми, вероятно ще пострада още повече в резултат на проверката.

Освен това не за първи път собственици на SUV-a се оплакват от дефекти. В миналото, според „Ройтерс“, няколко потребители са се оплакали, че вратите на автомобила понякога не се отваряли. Какъвто и да е резултатът от разследването, проблемите за Fisker идват в изключително неподходящ момент. Обвиненията вероятно ще направят търсенето на партньори за сътрудничество и нови инвеститори още по-трудно – и да се окажат последния пирон в ковчега на компанията. Ако се окаже, че проблемът със спирачките действително се дължи на дефект, който Fisker ще трябва да отстрани за своя сметка, това може да бъде тежък финансов удар за производителя на електромобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин