Проблемите между лагера на Верстапен и Red Bull се задълбочават

0107
2024

Йос Верстапен трябваше да кара болида на Себастиан Фетел преди старта на Ред Бул Ринг. Тези планове обаче пропаднаха и бившият пилот от F1 остана обиден

В четвъртък под натиска на някои журналисти Макс Верстапен се издаде за проблемите в Red Bull, а само ден по-късно малката война в отбора на австрийския производител на енергийни напитки продължи.

Препъникамъкът този път беше, че Йос Верстапен трябваше да кара болида RB8 от сезон 2012 в парада на легендите преди Гран при на Австрия в Шпилберг. С тази машина Себастиан Фетел спечели третата от четирите си титли. Но след размяната на няколко остри реплики с шефа на отбора Кристиан Хорнер, Верстапен старши реши да се откаже. Холандският Telegraaf вече съобщи за „драмата“, а свидетели на разправията станаха и репортерите на AUTO BILD в Шпилберг.

Политика на Хорнер срещу Йос Верстапен

До скандала се стигна, тъй като Хорнер искаше да предотврати заснемането на фото и видео материали с бившия пилот от Формула 1 зад кулисите. Информацията за опитите за бойкот достига и до Йос Верстапен, който се оттеглил „разочарован“.

„Хорнер направи всичко възможно, за да не ми позволи да карам. Наскоро той дори беше против заснемането с дрон на моето каране. Не искам да бъда обект на такава политика, затова предпочитам изобщо да не карам.“

Макс Верстапен с баща си Йос.

Както хората на AUTO BILD впоследствие забелязаха в моторхоума на Red Bull, бащата на Макс Верстапен отказа да стисне ръката на Хорнер за поздрав, клатейки глава.

Събитията от петък сутринта хвърлиха и нова светлина върху лоялността на Макс Верстапен към Red Bull. Когато го питаха дали на 100 процента НЯМА да премине към Mercedes, на официалната пресконференция холандецът първоначално каза: „Мисля, че съм го казвал и преди. Най-важното е да имаш конкурентна кола. Отборът се фокусира отново върху това oтново да бъде конкурентоспособен през 2025.“

Верстапен притиснат в ъгъла да признае за Red Bull

След още два въпроса и искането за категорично „да“ или „не“ относно оставането в Red Bull, Верстапен се ядоса: „Не слушахте ли? Да! Вече работим върху подобрения.”

Но нещата определено не са толкова прости: защото проблемите между Кристиан Хорнер и бащата на Верстапен Йос са задълбочиха след GP на Австрия. А след секс аферата около британеца в началото на годината атмосферата в отбора така и така вече не е спокойна. От това страда и 3-кратният световен шампион Верстапен.

В същото време в Mercedes са готови да го посрещнат на червения килим. Дори членът на борда на директорите на Mercedes Ола Келениус лично се застъпи за холандеца. „Най-добрите пилоти искат да бъдат в най-добрата кола, а нашата работа е да имаме най-добрата кола. През 2026 г. картите ще бъдат раздадени отново – и на Макс някоя от Сребърните стрели би му отивала.“

При всички положения войната между Хорнер и Йос Верстапен в тази ситуация ще помогне много на Mercedes.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин