Пробег от 367 км за Audi RS e-tron GT със 130 км/ч по магистралата

2204
2022

Това, което производителите на електромобили обещават като пробег, не може да бъде изпълнено от автомобилите при обичайното темпо по магистрала. Или пък все пак е възможно? В нашия голям тест на 28 модела при скорост от 130 км/ч по магистралата ще разберете, колко километра може да измине всеки от изпробваните от нас електромобили с едно зареждане на батерията!

Шоковите цени на горивата, предизвикани от войната на Путин в Украйна, направиха електромобилите значително по-интересни: Междувременно цената на тока за електромобилите е наполовина по-евтина в сравнение с цената на един литър гориво (в Германия)! Затова не е учудващо, че все по-голям брой водачи се интересуват от електромобили.  Доверие буди и фактът, че батериите стават все по-големи. Докато капацитетът им расте, страхът от недостатъчния пробег у водачите намалява.

Въпреки това обаче темата за пробега при автомобилите е все още една от най-наболелите. Все пак междувременно електромобилите съвсем спокойно се справят с пътуване до работата и обратно до вкъщи. Някои са напълно подходящи и за пътуване на дълги разстояния, тъй като зареждането им става бързо.

Audi RS e-tron GT: 367 км

AUDI RS e-tron GT: техническият брат-близнак на Taycan впечатлява не само с брутална мощност (0–100 км/ч за 3,3 секунди, максимална скорост 250 км/ч), а и с комфорт и класа. По-тежък, по-мощен и по-скъп от варианта на Porsche, Audi използва същата техника на батерията и на зареждане. Така в идеалния случай зареждането на батерията трае 20 минути. Audi притежава батерия със същия капацитет и струва 280 000 лв. На магистралата, при движение с постоянна скорост от 130 км/ч, успява да измине 367 километра – малко повече от модела на Porsche.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин