Притежавам най-изгодния автомобил на света

Олдтаймер, градска играчка, автомобил за удоволствие: по-евтино от шофирането на този Fiat 126 от 1978 година е само карането на велосипед. Сътрудникът на AUTO BILD Роланд Контни се движи с него във всекидневието

1903
2016
С тази малка помпичка се пръска течността за почистване на предното стъкло

С тази малка помпичка се пръска течността за почистване на предното стъкло

ЛЕЛЕ! Цената на лимоненожълтия Fiat, който си харесах миналото лято, бе 2000 лева. В движение, с TÜV и цял кашон резервни части на задната седалка. Екземплярите в сходно (добро) състояние от 80-те струват доста по-малко. Но са разположени близо до полската граница и нямат германски документи. Затова с удоволствие плащам надценката. И ето: собственик съм на най-изгодния автомобил на света! Дадох тази титла на Fiat 126. Да, факт, Ford Escort от 1996 година също може да се купи за 300 лева. Но ако се замислите и за съпътстващите разходи, едва ли има по-изгодна възможност да карате неподражаем, практичен и „исторически“ автомобил.

А цените на резервните части са още по-ниски. Счупихте стопа при паркиране на заден ход? Няколко лева. Подобни са сумите и за сходни ремонти. И обърнете внимание: говорим за нови резервни части! И примерите продължават: нова гума струва 60 лева! Дори и работещите употребявани двигатели струват 200-300 лева.
Тази необичайна ситуация се дължи на няколко фактора.

Двуцилиндровият мотор с въздушно охлаждане не може да изпълни моторния отсек: 24 к.с. са достатъчни за скорост 105 км/ч

Двуцилиндровият мотор с въздушно охлаждане не може да изпълни моторния отсек: 24 к.с. са достатъчни за скорост 105 км/ч

Първо, произведени са около 4,6 милиона екземпляра – в Италия и Полша.

И второ – това се случи не толкова отдавна. Производството в Полша продължи до 2000 година.

И трето – цените на резервните части, произведени в Полша, са много ниски.

И четвърто – техническият предшественик е изключително популярният Fiat 500, много от частите под ламарините са идентични.

Пета (и най-тъжна) точка: почти никой не обича този автомобил, особено когато е бил произведен в Полша. Което е непонятно. Как може да имате нещо против кола с диаметър на завой 8 метра? Или срещу евтината, здрава машина, която не се нуждае нито от диагностичен компютър, нито от специална техника? Срещу широчина от 1,38 метра, благодарение на което се чувствате комфортно и в най-тесните улици? Срещу радостните погледи на децата, когато автомобилът преминава покрай тях? В тези случаи произходът му няма никакво значение!

Задната седалка е само за акробати. Там винаги е багажът ми

Задната седалка е само за акробати. Там винаги е багажът ми

Окей, водачът трудно може да намери удобна позиция на седене. И оглушава при скорост над 70 км/ч. Барабанните спирачки изискват силни прасци. И всъщност няма истински багажник. А когато двигателят работи, всичко вибрира.

Поради това 126 не е абсолютна препоръка. Но ми напомня колко проста може да бъде автомобилната мобилност. И колко достъпна. Този автомобил ме успокоява – и ме прави щастлив.
 

Технически данни:

• Двигател 2 цилиндъра, редови, отзад надлъжно

• Работен обем 652 куб. см

• Мощност 18 кВт (24 к.с.) при 4700 об./мин

• Максимална скорост 105 км/ч

• Задно задвижване/4-степенна скоростна кутия

• Резервоар 21 л

• Д/Ш/В 3115/1380/1335 мм

• Вместимост на багажника около 100 литра

• Размер на гумите 135/80 R 12 68Q

• Собствено тегло 600 кг

• Разход 5 до 8 литра А95Н/100 км

• Цена като нов в Германия (1978 г.) 6435 марки

• Цена в момента 2000 лева

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин