Приложение за смартфон разпознава дали автомобилът е пребоядисван


22
мар.
2017

Институтът Фраунхофер (IFF) разработи ново приложение за смартфон, което може да анализира веществата, които определени обекти съдържат. Например HawkSpex Mobilе може да открива дали автомобил е пребоядисван. Така кандидат-купувачи на употребявана кола могат да разберат дали някой детайл по колата не е ремонтиран след ПТП. За целта човек има нужда от хиперспектрална камера – каквато за съжаление мобилните телефони не притежават. Именно поради тази причина учените са се решили на друг принцип на действие.

Приложението осветява обекта последователно с различни цветове. Когато дисплеят свети в синьо, обектът може да отразява само синя светлина – и съответно камерата да измерва само синя светлина. Така програмата разбира дали лаковото покритие е равномерно навсякъде. Приложенията й обаче да бъдат и в много други области: една от тях е откриването на пестициди в храната. IFF планира да пусне HawkSpex Mobilе на пазара в края на годината.

Още по темата

Card image cap
Изтече снимка на фейслифта на RS 3

18
февр.
2016

През 2016 г. Audi A3 ще получи фейслифт. Можем да добием представа как ще изглежда автомобилът след промените благодарение на „изтекла“ фотография на RS 3 седан в САЩ

Card image cap
Крашпремиера за новия NSX (ВИДЕО)

6
окт.
2016

Acura ли е това? Или Honda? Няма значение – лошото е, че един от първите NSX със специален номер на шасито е ударен. Инцидентът е станал в Тайван и като причина за него е посочено... насекомо!

Card image cap

В последния брой:

Архив >