Приложение за смартфон разпознава дали автомобилът е пребоядисван


22
мар.
2017

Институтът Фраунхофер (IFF) разработи ново приложение за смартфон, което може да анализира веществата, които определени обекти съдържат. Например HawkSpex Mobilе може да открива дали автомобил е пребоядисван. Така кандидат-купувачи на употребявана кола могат да разберат дали някой детайл по колата не е ремонтиран след ПТП. За целта човек има нужда от хиперспектрална камера – каквато за съжаление мобилните телефони не притежават. Именно поради тази причина учените са се решили на друг принцип на действие.

Приложението осветява обекта последователно с различни цветове. Когато дисплеят свети в синьо, обектът може да отразява само синя светлина – и съответно камерата да измерва само синя светлина. Така програмата разбира дали лаковото покритие е равномерно навсякъде. Приложенията й обаче да бъдат и в много други области: една от тях е откриването на пестициди в храната. IFF планира да пусне HawkSpex Mobilе на пазара в края на годината.

Още по темата

Card image cap
650 к.с. в Porsche-Bus

11
май
2016

Изглежда като VW Bus, но звучи като Porsche. TH Automobile са превърнали един T5 в болид за най-лявата лента. Първите ни ни впечатления!

Card image cap
Колко добри са автомобилите ни всъщност?

11
дек.
2015

Прегледът на качеството на AUTO BILD е проучване на задоволството на клиентите, надеждността и качеството в дългосрочен план на 20-те основни марки автомобили

Card image cap

В последния брой:

Архив >