Приключението да опознаеш САЩ с автомобил

Слънчевият щат предлага забавления за всички: Дисниленд, Маями бийч, Дайтона. Неповторимо изживяване е да ги посетите с автомобил. Но първо прочетете особеностите при правилата за движение


7
авг.
2017

В САЩ важи общ закон за движение по пътищата, но и всеки щат си има своите индивидуални разпоредби. В сравнение с правилата в Европа във Флорида в сила са и допълнителни закони, които трябва да знаете, когато се движите там с автомобил.

На регулирано кръстовище предимство има автомобилът, който пръв е влязъл в него. При поява на несигурност участниците в движението следва да се разберат помежду си. На много от кръстовищата във Флорида важи т. нар. 4 Way Stop, който задължава всички да спрат първо на кръстовището, първият по време е и първият по право да го пресече.

Ползването на колани е абсолютно задължително. Деца под четири години трябва да се превозват само в съответното детско столче. В гъсто населени райони максималната допустима скорост се движи между 20 мили/ч (32 км/ч) и 35 мили/ч (56 км/ч). В близост до училища, болници и старчески домове скоростта може да бъде ограничена до 15 мили/ч (24 км/ч)! На извънградски двупосочни шосета максималната допустима скорост обикновено е 45 мили (72 км/ч). На многолентовите магистрали (Highways) обичайното ограничение е 55 мили/ч (88 км/ч). На участъци с малко трафик понякога максималната скорост може да е до 70 мили/ч (112 км/ч).

Оушън драйв е булевардът с най-интересните автомобили в Маями

За водачите на автомобили важи абсолютна забрана за употреба на алкохол (0,0 промила). Наказанията за Driving under influence са много сериозни. Забранено е също така в колата да се превозват вече отворени бутилки или кенове с алкохолни напитки. Дори в багажника не е разрешено да държите такива! Лица под 21 години нямат право дори да носят затворени бутилки с алкохол със себе си!
Щом видите спрял жълт на цвят ученически автобус, от който слизат или се качват деца, трябва задължително също да спрете. Адаптация за нас, европейците, изисква фактът, че светофарите са разположени зад (!) кръстовището. Разрешено е завиването надясно при червен сигнал, но след спиране и зачитане на предимство. Надписът No turn on red означава, че нямате право на десен завой при червена светлина на светофара. Когато слънцето е ниско, видимостта ограничена под 300 м или вали дъжд, на правите извънградски шосета с насрещно движение трябва да се движите със светлини.

Не само заради близостта до Куба тук ще откриете същите съхранени класики

Изключително внимателни трябва да сте с паркирането. Съобразявайте се с указанията, кодирани в цвета на бордюрите (вижте таблицата). Абсолютно забранено е паркирането до автобусни спирки и хидранти за вода. На многолентовите пътища (Interstates, някои Highways) обикновено е разрешено изпреварването и отдясно. Поради тази причина при смяна на лентата вдясно трябва винаги да бъдете също толкова внимателни, колкото и при смяна на платното вляво.

Обръщането на посоката на пътя обикновено е забранено (No U Turn), така че ако се налага, трябва да се движите – нерядко доста мили – докато стигнете кръстовище, на което това е разрешено. Не се изкушавайте да маневрирате, дори да няма движение. Тъй като трафикът се следи много внимателно с камери, нарушението ви няма как да остане незабелязано и е възможно да ви спрат след часове, дори когато вече сте забравили за направения неразрешен обратен завой.

Ретро автомобили и сгради в арт деко: Маями е изключително красив град

Щом видите в огледалото патрулен автомобил с включени сигнални светлини, отбивате при първата разрешена възможност вдясно, отваряте прозореца до долу и поставяте двете си ръце на волана. Изчаквате нарежданията на полицаите. Ако документите на автомобила са в жабката, предупредете, преди да посегнете към нея.

Сериозно предизвикателство са и някои от пътните знаци във Флорида. Докато алигаторът на жълт фон предупреждава за наличието на опасните зверове, които нерядко пресичат пътища и магистрали и с огромните си туловища могат да причинят сериозни катастрофи, синият знак с надпис Shelter води до мястото, където може да потърсите подслон при внезапна поява на ураган, което тук е често явление. Знакът с надпис Ped Xing означава, че пешеходци пресичат пътя (Pedestrian Crossing). Много често думата Crossing (пресичам) тук е сведена само до Xing (напр. Gator Xing за пресичащи алигатори).

Кий Уест е най-южната точка на континенталната част на САЩ: такситата са в розово

Ако имате щастливия шанс да шофирате във Флорида, ви препоръчваме да се движите поне известно време по легендарния U.S. Highway 1 (US 1), чиято дължина в щата е 545 мили (877 км). Започва от красивия остров Кий Уест (Mile 0), съвсем близо до Куба и Бахамите, продължава през уникална система от мостове, свързващи островната група Флорида Кийс. Пътят, изграден през 1926 година, дублира железопътната линия, свързвала някога Ню Йорк с курортите на Кий Уест. Луксозните влакове превозвали богатите нюйоркчани за няколко дни до слънчевите плажове на Флорида. Във влаковите композиции имало дори вагони с водни басейни за плуване. Следващите интересни спирки по US 1 са Маями, Форд Лодърдейл, Палм бийч и Дайтона, градът на автомобилните състезания. Тук си заслужава да посетите супермодерната състезателна писта Daytona International Racetrack. С още малко късмет може да случите на състезание. Заради ограниченията в скоростта много американци си плащат, за да карат бързите си коли без задръжки в Дайтона.

Охранители на плажа: патрулите на Маями
се движат без проблеми и по пясъка

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >