Премиера пред публика на GT4 ePerformance на Festival of Speed

1507
2022

Изцяло електрическият Porsche GT4 ePerformance стартира световното си турне по време на световноизвестния Goodwood Festival of Speed. Целта е да бъде показан потенциалът на концепцията, както и свързаните с с нея състезателни формати.

Новото Porsche GT4 ePerformance за пръв показа възможностите си пред публиката на Goodwood Festival of Speed – оттам започна и световното турне на GT4 ePerformance  – GT-състезателния автомобил. Турнето ще продължи през следващите две години, а целта е екипите от моторния спорт, партньорите и вземащите решения от сцената на автомобилния спорт да бъдат запознати с потенциала на футиристичната концепция и възможностите за използването ѝ в състезателните формати.

GT4 ePerformance залага на технологичните компоненти на Mission R. С тази концепция от Porsche показаха на IAA MOBILITY 2021 в Мюнхен визията си за напълно електрически GT-състезателен автомобил. И двата модела са базирани на 718 GT4 Clubsport. Електромоторите и батериите също са от Mission R. Това означава максимална мощност до 800 кВт. (1.088 к.с.). В симулиран състезателен режим са постигнати 450 кВт. (612 к.с.) за 30 минути без прекъсване – тоест продължителността на едно състезание от Carrera Cup. По отношение на пърформънса за време за обиколка и максималната скорост GT4 ePerformance се ориентира по актуалното 911 GT3 Cup от поколение 992. Благодарение на 900-волтова технология батерията може да бъде заредена за 15 минути от 5 до 80 процента.

Близо 6.000 са новите части, конструирани от Porsche за GT4 ePerformance. Оформлението е дело на екипа на Porsche Style с дизайнер Грант Ларсон. Каросерията е от естествени влакна, за чието производство са изразходвани по-малко вредни емисии в сравнение с производството на подобни синтетични материали. Използвани са и рециклирани карбонови влакна. Заради издадените си калници, състезателният автомобил е с 14 см по-широк от 718 Cayman GT4 Clubsport. Така се отваря място за още по-широки 18-цолови джанти с гуми на Michelin. 

„GT4 ePerformance показва пътя в клиентския спорт на Porsche с автомобили с електрическо задвижване. С турнето ще представим концепцията на партньорите си в цял свят”, каза Оливер Шваб, ръководител на проекта GT4 ePerformance

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин