Премиерата на новия SUV на Alfa Romeo Tonale – в началото на февруари 2022 г.

2801
2022

Alfa Romeo ще пусне с компактния SUV Tonale един малък Stelvio. Вече е известна датата на премиерата. AUTO BILD ще ви даде информация!

Чакането на новия Alfa Romeo Tonale скоро ще свърши: на 8-ми февруари 2022 г. в 16 ч. българско време по време на онлайн-презентация ще бъде показан новия SUV.

Студията на модела бе представена още през 2019 г., а оттогава феновете чакат с нетърпение серийната версия на Tonale. Благодарение на изтекла през декември 2021 информация повечето технически данни са вече известни. Например размерите: дължината на Tonale ще бъде 4528 милиметра, широчината – 1835 милиметра, височината – 1604 милиметра, а междуосието – 2636 милиметра. 

Така SUV-ът е по-малък от Stelvio във всички посоки – или по-точно 16 см по-къс, 7 см по-тесен и 9 см по-нисък. Междуосието пък е по-късо с 18 см от това на Stelvio.

Най-мощният Tonale вероятно ще бъде Plug-in-хибрид

Изтеклата информация съдържа и данни за моторизациите. Стартът ще бъде с бензинов мотор със 130 к.с., комбиниран с 8-степенна автоматична трансмисия, вариантът ще се предлага и като мек хибрид. Над него ще бъде позициониран бензинов агрегат със 160 к.с., а временният топмодел ще бъде Plug-in-хибрид с 240 к.с. и задвижване на четирите колела. Засега няма информация относно електрическия пробег на версията на Tonale. За да бъде конкурентоспособен, батерията на Tonale трябва да позволява около 80 километра пробег изцяло на ток. Възможно е след време Alfa да пусне и по-мощен вариант QV. Очакванията са Tonale да се появи на пазара през 2022 г. Вероятно първите екземпляри ще бъдат при търговците още през тази година.

Студията ще премине почти изцяло в серийната версия

Тъй като с Plug-in-хибридното си задвижване студията е почти готова за серийно производство, не се очакват сериозни промени до излизането на модела на пазара. Вероятно единствено фаровете и страничните огледала ще претърпят лека промяна. Възможно е моделът на Alfa да използва и елементи на класически автомобили на марката. Например джанти а ла телефонна шайба като при Tipo 33 Stradale, а тесните като процепи фарове напомнят на Alfa SZ и Coupé Brera). Tonale – също както и по-големия му брат Stelvio – е кръстен на планински проход в Италия.

Вътрешно пространство с дисплеи на вентилационните дюзи

Вътрешното пространство на студията изглежда като футуристична  интерпретация на класическите кокпити на Alfa. Воланът например прилича на дървен такъв от 60-те години. Зад него е разположен дигитален комбиниран уред, имитиращ формата на класическите кръгли уреди. Малки дисплеи на вентилационните дюзи показват настроената температура. Инфотейнмънт системата ще се управлява чрез 10-инчов тъчскрийн, а алтернативно и посредством жестове.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин