През 1966 година Япония навлиза на българския пазар с ламаринени колички

1602
2024

Историята на ламаринените автомобилчета датира още от началото на ХХ век. Това е мащабна и много печеливша индустрия, особено в Германия и Франция, с фирми като Bing, Carette и Mårklin. В Англия също има някои известни производители на всякакви превозни средства и различни други играчки, изработени от валцована ламарина, като за външната декорация са използвани и техниките на литографията. Предлагат се както евтини и общодостъпни модели „за едно пени“, така и невероятно красиви и детайлни изработки, предназначени само за най-богатите клиенти. Стойността на някои от тези уникати днес достига петцифрена сума.

След войната, когато Европа се преориентира предимно към пластмасовите модели, масовото производство на ламаринени автомобилчета е поето до голяма степен от японците. Те първоначално рециклират и използват всичко възможно, което може да послужи като основна суровина, включително туби от смазочно масло и консервни кутии. Ето защо понякога от вътрешната страна на тези ранни азиатски модели могат да се намерят реклами на Shell, Mobil или „скумрия в доматен сос“. Освен екзотични, те са и доста коварни, тъй като съществува реална опасност от нараняване на някои от острите, „консервни“ ръбове. Подобна практика обаче далеч не се ограничава само с производителите от Далечния изток. Такава рециклирана ламаринена „основа“ дълго време се използва дори и от реномирани западноевропейски производители.

Безспорният лидер в изработката на умалени автомодели от консерви е японската фирма за детски играчки Bandai, създадена през 1950 г. от Наохару Ямашина. В началото на 60-те години нейната продукция вече е ориентирана предимно към чуждестранните пазари. От 1962 г. започва производството на серия спортни автомобили, която има огромен пазарен успех. През 1971 г. е създадено подразделението Bandai Models, което започва да предлага модели за сглобяване в мащаб 1:48, а през 1978 г. е основан и филиал в САЩ. През 1985 г. Bandai навлиза на пазара на видеоигри, а днес е третият по големина производител на детски играчки в света.

В средата на 60-те години, скоро след като „Кореком“ се обособява като самостоятелно предприятие, в неговите магазини в София и другите по-големи градове започва да се предлага срещу валута голям набор от западни стоки, включително и детски играчки. В тогавашния асортимент са включени и умалени модели на леки автомобили, които са представени и във фирмения каталог за 1966 г. Първоначално изборът се ограничава само до три марки – Rolls-Royce, Volkswagen и Mercedes в мащаб 1:18, чиито цени в зависимост от сложността на конструкцията варират от 1,50 до 4 долара при средна заплата от 96 лв. през 1966 г. Макар че фирмата производител не е посочена в рекламата на „Кореком“, от характерното оформление на количките (всяка от които е със сини джанти), става ясно, че те са дело на японската фирма Bandai.

Днес един такъв уникат струва повече от 400 евро, ако е добре запазен, така че всеки, който не само е имал щастието да притежава подобна играчка, но и все още я пази, може да бъде сигурен, че разполага с нещо наистина уникално.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин