Предупредителна система на Continental разпознава забравени в автомобила деца

1504
2023

Непрекъснато има случаи, в които водачите на автомобили забравят вътре своите малки деца. Нова предупредителна система ще предотвратява това

Не бива да се случва, но въпреки това водачите на автомобили нерядко забравят своите малки деца на задната седалка. Особено през лятото това може да се превърне в сериозен проблем, когато вътрешното пространство се нагрее опасно много от силното слънце.

Технологичният концерн Continental ще помогне за такива случаи. Неговата дигитална система за достъп, в която смартфонът замества автомобилния ключ, може да разпознава оставени на задната седалка деца и да предупреждава водача.

Как става това? Доставчикът разширява функционалността на наречената „Cosma“ ултра-широколентова система за достъп. „Cosma“ вече ще може да улавя микродвиженията на един обект. Това означава, че ще се регистрира дори и дишането.

Дори и най-малките движения ще бъдат регистрирани

Всичко става по следния начин: системата улавя промяна на честотата или фазата на рефлектиращия сигнал. Така ще бъдат установени разстоянието или скоростта на обекта. Освен това въз основа на специфични честоти на дишането и движения на тялото системата ще различава малки деца, деца и възрастни.

Така, че ако бъде разпознато малко дете или дете, системата ще изпраща предупреждение на водача. Така ще могат да бъдат разпознати дори и покрити с нещо или намиращи се в пространството за краката деца.

„Ние бяхме първите, пуснали на пазара ултра-широколентова система за достъп до автомобила“, казва Жа-Франсоа Тарабиа, ръководител на отдела Architecture and Networking в Continental. „Тази технология може да стане животоспасяваща, като с нея ще разпознаваме оставени в автомобила деца По този начин ще повишим стойността за нашите клиенти.“

До 2025 г. се цели въвеждането на нови разпоредби за сигурност за деца в автомобилите от страна на Euro NCAP и на американския пазар. Според Continental с функцията за разпознаване автомобилните производители ще бъдат подготвени за тези нови директиви.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин