Представяме ви: Mercedes AMG GT „Black Series“


30
юли
2020

Mercedes AMG връща лейбъла „Black Series“ след седем години: със 730 к.с. GT Black Series е с най-мощния сериен V8-мотор на АMG!

Минаха седем години! През 2013 г. Mercedes пусна на пазара SLS AMG – последния „Black Series“ модел. Сега разполагащият със 730 к.с. GT Black Series тръгва по стъпките на своя легендарен предшественик. Също и хардкор-вариантът на AMG GT ще бъде задвижван от познатия ни V8-битурбо агрегат. В случая с новия GT Black Series от AMG обаче са вдигнали мощността. V8 моторът разполага с нов разпределителен вал, нови изпускателни колектори и нови турбини. Тези мерки са дали резултат: със 730 к.с. и 800 Нм GT Black Series притежава най-мощния сериен AMG V8-двигател на всички времена.

Естествено много по-важна от надлъжната динамика на Black Series е поведението в завои! Още от пръв става ясно, че в това отношение AMG са си свършили перфектно работата с Black Series. Широката предница с XXL-радиаторна решетка в „Dark Chrome“ прилича много на тази на състезателния автомобил AMG GT3. Карбоновият сплитер се регулира на две степени (Street и Race). Задницата на GT Black Series е черешката на тортата: над задната броня с четири крайни ауспухови тръби е разположено чудовищното задно крило. Като може би крило не е точната дума, тъй като става дума за два елемента плюс подвижни части.  Другите благородни акценти на Black Series: карбонов покрив, керамични спирачни апарати с черни накладки и нови алуминиеви джанти. Всички тези мерки смъкват теглото на Black Series на 1540 кг – с 35 кг под това на GT R и GT R Pro. 

Кокпитът на GT Black Series е редуциран до най-същественото – подобаващо на автомобил с предназначение за пистата. Седалките тип корито на AMG- от карбон са серийно с оранжеви акценти и шевове. В общи линии кокпитът наподобява доста този на GT-моделите – с уредите на AMG и дисплея. Абсолютно задължително за оборудването на Black Series е опционалния пакет Track Package с клетка срещу преобръщане, четириточкови предпазни колани и пожарогасител.

При лимитирането има малка изненада: GT Black Series няма точно определена бройка, като вместо това периодът на производство е фиксиран на една година.

Цената на модела вече е известна: 670 000 лв. ще струва Mercedes-AMG GT Black Series. Така той е значително по-скъп от разполагащото със 700 к.с. Porsche 911 GT2 RS, който без струващия 60 000 лв. пакет Weissach е с цена 570 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин