Преди 85 години Mercedes-Benz дебютира на първия български автосалон

0804
2024

През пролетта на 1939 г. дългогодишната идея за организиране на автосалон в България става реалност. На 10 април, паралелно с Международния мострен панаир в Пловдив, е открита голяма автомобилна експозиция, която заема изцяло изложбения павилион „В. Априлов“ със закрита площ от 4000 кв. м. Покрай вътрешните стени на залата са подредени тесни и дълги щандове на различни фирми за принадлежности, резервни части, гуми и много други. Там са представени и някои от вносителите на мотоциклети, докато централните щандове са заети почти изцяло от леки автомобили, каквито показват голяма част от официалните вносители за страната. Пред панаирната палата е поставен атрактивен състезателен автомобил Mercedes-Benz, а на един от първите щандове в непосредствена близост до входа са подредени автомобилите на Mercedes-Benz, като посетителите се посрещат от подпредставителя на „Комерциум“ АД в Пловдив Илия Пулев. Участието на марката и показаните модели са подробно описани в специалния репортаж от салона на сп. „Автомобилизъм и туризъм“:

„Насреща ни е един от най-големите и най-луксозно обзаведени щандове, потопен в сиянието на трилъчевата звезда. Ние сме пред прага на Мерцедес-Бенц, в чийто щанд доминира широката, типично българска добродушна и гостоприемна фигура на г. Илия Пулев при асистентството на пъргавия като еластичен дирекцион г. Стоян Чолаков. Щандът на Мерцедес прилича на добре обзаведена чорбаджийска къща, в която има имен ден и гости са добре дошли. А гостите има какво да видят. Изложени са девет типа, без добавката в Германския павилион и без изправените на стража пред павилиона камиони. Внимание! Девет мерцедеса ни гледат от височината на…своите постаменти.

На челно място тип 230, седемместна кола с нова въздушна вентилация и изолирано въздушно течение. Бастонна дръжка на ръчната спирачка. Интересна арматурна дъска. Мерцедес-Бенц 170V, автоматично отопление на смукателната тръба, сменяеми гнезда на изпускателните вентили. Удобна кола за ежедневна работа. До нея шаси от същата с характерна солидна изработка. Следват: купе от 170 V, затворена кола тип 230, шестместна 230, особеният хубав тип 320 родстер, интересна затворена кола с дизелов мотор тип 260 и удобна санитарна линейка с две легла, място за лекар, специална федерация, аптека, омивалник и пр. В центъра на щанда образцов мотор, в който е отразен придобития опит на една от най-старите автомобилни индустрии в света и в чиято форма е включено името на Карл Бенц!“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин