Преди 120 години 11-годишно момиче дава името си на Mercedes


7
апр.
2020

Преди 120 години едно единадесетгодишно момиче дава своето име на една автомобилна марка. На 2-ри април 1900 г. дружеството Daimler-Motoren взема решение да нарича автомобилите си Mercédès. Това е името на дъщерята на Емил Йелинек – най-важното момиче в историята на Mercedes.

Живеещият в Ница, Франция австрийски предприемач и дипломат Йелинек търгува с автомобили  Daimler и ги регистрира за автомобилни състезания. Още първият автомобил с новото име на марката – Mercedes 35 PS – прави фурор през 1901 г. по време на състезателната седмица в Ница. И не само, защото печели няколко състезания, но и заради елегантния си дизайн.

Оттогава надписът Mercédès краси решетката на радиатора на автомобилите Daimler. Името е регистрирано като запазена марка на 26-ти септември 1902 г. След сливането на фирмите Daimler и Benz през юни 1926 г. името на марката е променено на Mercedes-Benz, а името на фирмата е Daimler-Benz AG, която по-късно става DaimlerChrysler, а днес се нарича Daimler AG. Звездата на Mercedes-е регистрирана през 1909 г. като запазен знак.

Самата Мерцедес Йелинек се омъжва през 1909 г. и ражда две деца. През 1926 г. се развежда и се омъжва повторно за виенчанина Рудолф фон Вайгл, който обаче умира скоро след сватбата. Мерцедес фон Вайгл умира през 1929 г. и никога през живота си не е притежавала автомобил.

И до днес Mercedes-Benz е единствената автомобилна марка, която носи женско име. „Жени като Мерцедес Йелинек или Берта Бенц са част от успешната история на Mercedes-Benz от самото ѝ начало“, казва шефката на отдела по маркетинг на Mercedes Бетина Фетцер. „Със стартиралата от нас през 2015 г. инициатива She’s Mercedes ние свързваме многобройните си клиентки от цял свят с тази традиция.“

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >