Предвестникът на новия Citroen C5

С прототипа CXperience Citroen разкрива малко от C5 III. Plug-in хибридът е с мобилна свързаност на топниво и развива до 300 конски сили!

2908
2016

Със студията CXperience Citroen донякъде разкрива визията на задаващото се трето поколение на С5. Концептуалният автомобил дава сериозна заявка – новият С5 ще изглежда по-елегантно и по-спортно с линията а ла купе и ще разчита на последен писък техника в интериора. Изглежда, французите искат да позиционират машината по-високо. Нейната премиера ще бъде на изложението в Париж (1-16 октомври 2016 г.).

Без В-колона благодарение на срещуположно отварящи се врати

CXperience Concept е дълъг 4,85 м, широк 2 и висок само 1,37. По отношение на дизайна Citroen не изневерява на екстравагантния си стил, но французите искат да придадат на колата по-спортна визия с големите заоблени повърхности. Радиаторната решетка е изтеглена до фаровете – благодарение на това купето изглежда по-широко. Автоматично отварящи се и затварящи се клапи на престилката отпред и в страничните части осигуряват по-добра аеродинамика. На мястото на страничните огледала са поставени камери. Много интересна особеност на CXperience Concept са вратите, които се отварят срещуположно. В-колоната отпада – и така качването в купето става по-лесно. В задницата доминират големите стопове с 3D-ефект и преливащия в панорамния поглед прозорец на капака.

Футуристичен интериор

Интериорът на концепцията изглежда много футуристично. Кокпитът е редуциран до най-важното, на таблото има само волан с един лъч и 19-инчов тъчскрийн. Данни за пътуването се показват на Head-up дисплей. Citroen обещава, че пасажерите ще пътуват много удобно. Благодарение на междуосието си oт 3 м лимузината предлага много място на задните места. Седалките се адаптират спрямо телата, а в самите кресла са интегрирани говорители и микрофони, така че всеки пътник да може да слуша музика по свой вкус и да телефонира.

Смартфон замества ключа

Прототипът е с върхово ниво на мобилна свързаност: смартфонът запаметява настройките на шофьора по отношение на позиция на седалката, музика и климатизация. Той се свързва с дисплеите в купето и се зарежда индукционно по време на пътуването. За задните места има таблет, посредством който могат да бъдат настройвани седалките и климатикът. Зад огледалото е поставен видеорегистратор. С него шофьорът може да фотографира или да заснема случващото се на пътя и да го качва веднага в социалните мрежи. Концепцията може да отваря и интелигентни гаражни врати.

Plug-in хибрид с до 300 к.с.

Сitroën CXperience Concept е Plug-in хибрид. Неговият бензинов мотор на по-късен етап би могъл да развива между 150 и 240 к.с. в С5, към които ще бъдат добавяни 80 кВт от електродвигател – така ще бъде постигана системна мощност до 300 „коня“. Пробегът изцяло на ток ще бъде до 60 км. Зареждането на нормална станция ще отнема четири часа и половина, а на бърза – два и половина. В прототипа мощността се предава върху пътя посредством 8-степенна автоматична трансмисия. Към момента от Citroen не разкриват данни за динамиката, както и кога ще бъде лансиран новият С5. AUTO BILD го очаква най-късно до края на следващата година.

Поглед към новия С5, който ще има и комби версия

Както прототипът издава, следващото издание на С5 ще порасне значително на дължина и по този начин донякъде ще запълни „празнината“ заради отсъствието на спрения от производство С6. Благодарение на дългото междуосие ще има много място отзад – а в Китай държат на това. За Европа отново е планирано комби. Платформата ще бъде новата на PSA, използвана и за C4 Picasso. Двигателите ще бъдат познатите дизелови и бензинови агрегати с до 240 к.с. Изцяло нова е хибридната Plug-in система, с която С5 ще може да изминава до 50 км само на ток. Citroen-ът ще бъде представен официално с “братчето“ си Peugeot 508 в средата на 2017 г. За момента информация относно цените няма.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин