/ Празник за ретро автомобили във Владая (ГАЛЕРИЯ)

Празник за ретро автомобили във Владая (ГАЛЕРИЯ)

От Goggomobil до Ford Thunderbird: парадът за олд- и йънгтаймери във Владая събра атрактивни модели от различни епохи

„С ей такова „москве“ излъгах майка ти!“, хвали се разпалено пред сина си перничанин на средна възраст за любовните си подвизи на младини. Мъжът, възхитен от „лачен“ 412 с някои модификации, е един от многото посетители на ретро парада във Владая. В августовската неделя малкото село в непосредствена близост до София събра oколо 100 автомобила: олд- и йънгтаймери, соцкласики, незабравими модели от САЩ и Европа, „мъници“ и „великани“, 2- и 4-колесни – тук всеки, дори без капка бензин в кръвта, можеше да намери нещо, което да накара сърцето му да забие учестено. Дали това ще бъде „изпъната костенурка“, S-класа като в екшън от 80-те или просто „Лада“-та, за която е чакал в продължение на години – всичко това е въпрос на нечии детски (или от по-късен период) мечти.

В обиколката ни измежду строените около църквата автомобили се натъкваме на нещо странно – мъж с фланелка на AUTO BILD България, който не си спомняме някога да е работил за нашето списание. Оказва, че Георги Бояджиев е просто наш почитател. Още по-интересно е возилото, с което той е тук – Goggomobil от 1957 г., автомобилен минимализъм в най-висша форма. Германската машина с 2-цилиндров 2-тактов двигател с въздушно охлаждане, работен обем 250 куб.см и мощност 19 конски сили е купена преди около година от родината си. „През 1971 г. имах такава, в същия от цвят, една от общо 7-8 в България“, обяснява симпатичният собственик.

СОЦКЛАСИКИТЕ

Продължаваме нашата разходка и се натъкваме на може би най-емблематичния автомобил, произвеждан някога в България – „Булгаралпин“. Легендарното купе тук е представено от ярко жълт екземпляр. Значително по-стар от него е хот-родът на базата на Chrysler Six от 1934 г. Машината някога е била собственост на издателя на вестник „Зора“ (един от най-популярните преди 9-и септември 1944 г.) Данаил Крапчев. В 1983 г. се връщаме с най-известния автомобил, рожба на френската автомобилна индустрия. Citroen 2CV е представен в специалната си версия Charleston, направен в ограничена серия с черно-червена оцветяване в стил от 20-те години на миналия век. Друг малък автомобил, макар и в не толкова автентичен вид, събужда интерес: жълт и изцяло тунингован Fiat 126p (1989 г.) с… 400 конски сили – поне според данните върху информационния лист, поставен на предното стъкло. За златните години на Opel ни напомня елегантен черен Rekord от 1962 г.

„ГЕРМАНЦИТЕ“

Изключително силно присъствие регистрираха любителите на соцвозила – със своятa Skoda 120L Владимир Васев ни върна в годините на плановата икономика у нас: под предния капак откриваме стара кожена аптечка с червен кръст, автентичен лилав пакет от „Кореком“, хартиен плик с надпис „Валентина – Модни и луксозни стоки“… И докато някои искат да възвърнат на 100% автентичния вид на автомобила си и дори да го „поставят“ във времето на активната му експлоатация с допълнителни атрибути, други, като притежателя на най-шантавия пикап – Chervrolet El Camino от 1980 г., просто се противопоставят на статуквото на пътя с лепенки като „F*ck The Plastic Get The Classic”… Потопете се в автомобилната машина на времето с нашата галерия!

„АМЕРИКАНЦИТЕ“

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин