Правят „малък Льо Ман“ в България


7
юни
2018

На 16.09.2018 г. писта Пауталия в гр. Кюстендил ще се превърне в „малкия“ Льо Ман. За първи път в Източна Европа ще се проведе ендюранс – отборно картинг състезание за издръжливост от типа „24 часа на Льо Ман“. Това събитие ще бъде първото по рода си у нас и едно от най-големите моторспорт събития за годината. Отборите ще имат възможност да премерят сили с гост-пилотите, Джорджо Пантано –  бивш пилот от Ф1, и Колин Браун – световен шампион по картинг, победил Люис Хамилтън за титлата. Друго добре познато име от моторспорта в България и Европа е 24-кратният шампион на страната, Еврошампион и участник в „24 часа на Льо Ман“ – Мартин Чой. Той ще предвожда отбора на „Еко Рейсинг“- основния  спонсор на състезанието, и със сигурност ще използва своя опит в дългите надпревари, за да търси победата.

Очаква се зрелищното събитие да бъде домакин на над 25 международни отбора, всеки с максимум до 5 човека, които ще тестват издръжливостта и уменията си по време на 12-часовото състезание, с възможност за проследяване в преките излъчвания по БНТ и лайфстрийм в YouTube. Интересът е изключително голям поради характера на мероприятието, както и заради световните гост-пилоти и не на последно място поради факта, че подобен формат ще се проведе за първи път в България.

Разликата в теглото на всички участници се изравнява до 80 кг. Картингите са на световноизвестния производител Sodi, модел SR5, 390 куб.cм, 13 к.с., абсолютно изравнени, за да дадат равен шанс на всички отбори.  

Условията да се запишете в първото състезание „12 часа България“ са да имате 16 навършени години, желание да премерите силите и издръжливостта на отбора си и хъс за победа. Първите 10 записали се отбора ще получат възможността да се възползват от преференциална цена за участие. Повече информация може да намерите във фейсбук страницата на състезанието, както и да разберете как може да се запишете.

„Картинг спортът винаги е имал своите верни фенове и последователи, тъй като именно той е в основата по пътя към Ф1. Това е и причината, поради която вярваме в успеха на „12 часа България“, сподели организаторът на състезанието, който е  единственият българин, състезавал се във Формула БМВ и шампион на България по картинг, Николай Върбицалиев.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >