Правен хаос: не е законно да паркираме на всеки тротоар – дори да оставим 1,5 метра отстояние


27
ян.
2022

Разпоредбата от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която дава разрешение да се паркира на всеки тротоар и при отстояние само 1,5 метра, вече не е в сила. Това постановява състав на Върховния административен съд (ВАС) по дело на гражданин от Бургас, разкрива news.lex.bg.

Мъжът е завел делото с искане за отмяна на текст за паркирането върху тротоарите поради несъответствие между разпоредбата в правилника и закона за движение по пътищата. Съгласно правилника шофьорите имат право да паркират върху всеки тротоар, а съгласно закона – единствено на определени места. Освен това между двата документа е налице още едно разминаване – за мястото, което трябва да бъде оставено на пешеходците, когато на тротоара има автомобил. Законът налага то да бъде поне 2 метра, а разпоредбата предписва 1,5 м.

Разпоредбата гласи: „За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение, по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с максимално допустима маса до 2,5 м върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 м за преминаване на пешеходци“.

В Закона за движение по пътищата (чл. 94, ал. 3) обаче е предвидено друго: „За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин