По случай 30 години М3: 4 уникални прототипа

През 2016 г. се навършват три десетилетия от пускането на легендата М3. Ние ви представяме най-интересните прототипи от историята й!

2809
2016

През 1986-а BMW прави гениален ход с пускането на расов спортен автомобили, базиран на серийната „тройка“ – М3. С 4 цилиндъра и 2,3-литров атмосферен двигател Е30 развива 215 конски сили и благодарение на каросерията си е съвсем удобен за всекидневно шофиране. Идеята на хората от Мюнхен не е била да правят кола за масово производство – а просто да изпълнят изискванията на гр. А за DTM, като създадат шосейна версия на „бегачката“, от която е трябвало да бъдат продадени 5000 бройки за 1 година. Три десетилетия по-късно М3 вече е пуснат в пет поколения – и остава мечта за заклетите почитатели на марката. Бурната история на модела включва четири прототипа, за които от Мюнхен ни напомнят на юбилея на модела. Два от тях са пикапи!

BMW M3 Pickup (1986): „товарач“ за пистата

Със своя приличен багажен обем на каросерията с две врати Е30 М3 осигурява прекрасна възможност за транспортиране на малки товари. В BMW M обаче доразвиват този потенциал, като създават… пикап на базата на Серия 3 Кабриолет. „Донорът“ не е избран случайно: откритата версия на модела е с усилена (макар и по-тясна) каросерия. В началото при него под капака работи италианската версия на мотора за М3 (2,0 л, 192 к.с.), а по-късно е монтиран стандартният за М-ката агрегат. На шега, на майтап, товарното М3 служи като „транспортьор“ 26 години в BMW M, преди официално да излезе в пенсия през 2012 г.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин