По-лек и в по-горна лига – новият Renault Captur (тест)

1706
2024

В средата на 2013 г. Renault Captur смени минивана Modus, а от 2019 г. малкият SUV е във второто си поколение. След пет години е време за фейслифт. Той вече е на пазара

Французите са придали на Captur актуалното лице на марката, познато ни вече от Clio trägt. Тясната решетка е изтеглена допълнително по широчина, а логото на Renault е с ретро външност. Освен това предната и задната брони са преработени.

Освен в шест цвята на каросерията, Captur се предлага и с редица двуцветни комбинации. След фейслифта от Renault са се отказали от използването на хром.

При размерите няма промени: дължината е същата (4,23 метра), а широчината е 1,80 метра, височината 1,58 метра. Сравнително дългото междуосие ще се отрази добре на пасажерите. Вместимостта на багажника е 536 литра, като заради батерията при хибрида товарният обем е по-малък – 440 литра. Джантите са между 17 и 19-цолови, базовият вариант е със стоманени с тасове.

Под капака остават познатите ни задвижвания: базовият вариант е с бензинов мотор с 90 к.с., предлагат се и меки хибриди със 140, 155 и 160 к.с. Портфолиото включва и версия на пропан-бутан със 100 к.с.

Гамата завършва с пълен хибрид със 145 к.с., за който се предлага и автоматична трансмисия. От тази предавателна кутия се възползва и мекият хибрид със 160 к.с. – всички останали двигатели са комбинирани с 6-степенна механична скоростна кутия.

Нова инфотейнмънт система, базирана на Android в Captur

Captur е оборудван с най-новата инфотейнмънт система, базирана на  Android Automotive. Управлението става чрез използваната от Renault технология OpenR-Link, като можете да ползвате услуги на Google като Maps, Assistant и над 50 други приложения. Информацията се показва от 10,4 инчов централен дисплей, а зад волана има два варианта за дисплей – 7-инчов и 10-инчов.

Предлаганото място е типично за сегмента на малките автомобили. Твърдата пластмаса в долната част на вратите е уязвима на надраскване, а в зоната на арматурното табло имаме меки материали. Предлаганото място е на прилично ниво – единствено за по-едрите пасажери отзад е тясно, особено ако с цел увеличаване на багажното пространство седалката се преместена максимално напред.  

Тест: необичайно тих и комфортен

AUTO BILD тества фейслифта на Renault Captur – автомобилът е много спокоен, изключително тих и комфортен. Благодарение на добрата шумоизолация и на хибридното задвижване, което разгръща мощността си много добре, човек има усещането, че с E-Tech Full Hybrid управлява автомобил от по-горна лига.

Същевременно 1,6-литровият бензинов двигател и електромоторът с 36 кВт. работят заедно доста ефективно – без проблеми можете да постигнете пет преди запетаята при разхода. Ако търсите високо темпо, то ще стресирате задвижването – мощността не се усеща като 143 к.с., а шумът на четирицилиндровия двигател нарушава спокойствието на борда.

Седалките можеше да бъдат и с по-твърда тапицерия и по-добра странична опора, а управлението на тежащия над 1,5 тона малък SUV можеше да работи малко по-прецизно. Иначе новата архитектура на електрониката, базирана на Google (превъзходна система за гласови команди) улеснява управлението на кокпита.

ИЗВОД

Себастиан Фримел

Новото лице на марката и още по-дигитализиран кокпит: с фейслифта  Captur е станал още по-зрял, дори е и по-изгоден. Хубав знак при тези постоянно покачващи се цени!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин