ПО-ЛЕКО, ПО-БЪРЗО, ПОВЕЧЕ: JAGUAR LAND ROVER ЗАПОЧВА СПЕЦИАЛЕН ПРОЕКТ

0202
2021

Jaguar Land Rover ще създаде бъдещите електрически автомобили с възможност да стигат още по-далеч

Jaguar Land Rover се подготвя за бъдещите електрически автомобили, създадени от усъвършенствани леки материали, което ще спомогне за осигуряване на увеличен пробег, по-голяма производителност и по-динамично задвижване.

Проектът Tucana е четиригодишна програма за превръщане на Обединеното кралство в световен лидер в технологиите за ниски въглеродни емисии, като проектът ще спомогне за предотвратяване на 4,5 милиона тона емисии на CO2 между 2023 и 2032 година. Това ще се случи чрез увеличаване на употребата на електрически автомобили, които ще бъдат по-леки, но и същевременно ще отделят по-малко вредни емисии с намалена енергийна консумация.

Изследването ще позволи на Jaguar Land Rover да разработи леки конструкции за автомобилите и двигателите, като замени алуминия и стоманата със съединения, способни да се справят с увеличения въртящ момент, генериран от високопроизводителните батерии, а и същевременно подобряващи ефективността и намаляващи отделянето на CO2.

Jaguar Land Rover има за цел да увеличи твърдостта на автомобила с 30%, да намали теглото с 35 кг. и допълнително да усъвършенства структурата за безопасност при катастрофа чрез стратегическото използване на съобразени съединения, като въглеродни влакна. Намаляването на телесното тегло на автомобила ще позволи поставянето на по-големи батерии с увеличен обхват – без това да повлияе на емисиите на CO2.

Усъвършенстваните съединения предлагат значително намаляване на теглото на автомобила, а до 2022 г. Jaguar Land Rover очаква да разработи прототипи на тестови автомобили Tucana.

Консорциумът, воден от Jaguar Land Rover, обединява водещи световни академични и индустриални партньори, включително Warwick Manufacturing Group (WMG), Expert Tooling & Automation, Broetje-Automation UK, Toray International UK, CCP Gransden и Центъра за моделиране и симулация (CFMS).

Маркъс Хенри, мениджър изследвания в Jaguar Land Rover, сподели: „Разработването на нови леки конструкции, допълващи най-новите двигатели с нулеви вредни емисии, ще бъде от ключово значение, тъй като електрификацията на нашата гама от автомобили продължава. Този проект ще позволи да се реализират истинските екологични качества на електрическите автомобили, като се даде възможност за по-широко възприемане на технологията и ще подтикне Jaguar Land Rover и британската верига за доставки до водеща световна позиция в нисковъглеродните технологии.“

Иън Риск, главен технологичен експерт в CFMS, сподели: „Tucana показва как развитието на новите технологии може да бъде оптимизирано и ускорено с дигиталното инженерство. Използването на нови инструменти за дигитален дизайн, разработка и производство помага да се постигне по-бързо намаляване на емисиите, така че икономиката на Обединеното кралство може да достигне до нула емисии по-бързо.“

Продължаващата електрификация на автомобилите Jaguar и Land Rover е част от ангажимента на британската компания да направи обществата по-безопасни и по-здрави чрез иновативни технологии. Jaguar завърши електрификацията на своята Pace гама с хибридния двигател P300e, предлаган на новия Jaguar E-PACE и P400e за Jaguar F-PACE заедно с изцяло електрическия Jaguar I-PACE. По същия начин новият Range Rover Velar вече се предлага с P400e, като допълва хибридните опции, налични в семейството на Range Rover.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин