/ По-евтини и по-бързи репаратури с новите UV продукти на Glasurit

По-евтини и по-бързи репаратури с новите UV продукти на Glasurit

На 31 май в тренировъчния център на „Лазурит 94“ в София експерти от BASF и SATA представиха нови UV продукти и технологии, с които автосервизният бранш да отговори на предизвикателствата, свързани с повишените цени на енергията и дигитализацията. Пред участниците в събитието тренерите на официалния вносител на Glasurit за българския пазар демонстрираха реален ремонт на два еднакви детайла с новия UV фюлер на Glasurit и с конвенционален фюлер. В този своеобразен сравнителен тест на живо за по-малко от час гостите на събитието се убедиха в предимствата на новия фюлер. Той съхне по-бързо – на самата демонстрация беше използвана UV лампа със скромната мощност от 300W, докато конвенционалният фюлер трябваше да се пече около два пъти по-дълго на инфрачервена лампа, консумираща 4,5 кВт на час от скъпия промишлен ток!

Тренерите на „Лазурит 94“ демонстрираха с реален ремонт колко по-ефективни са новите продукти (в случая – фюлери) в сравнение с конвенционалните

Нещо повече – буквално секунди след гасенето на UV лампата детайлът вече беше готов за шлайфане, а по-дебелият слой, който революционният фюлер създава, намалява опасността от т.нар. „прешлайфане“. На финала по груби изчисления обработката на увредения детайл с новия фюлер излезе около 22 лева, а със стария – близо 30. В сметките обаче влиза и остатъкът (фирата) при конвенционалния продукт, какъвто при UV фюлера нямаме: на практика той може да седи и седмици наред в пистолета, а това е съществено предимство по отношение и на екологията. За българските сервизи обаче вероятно ще бъде по-важно, че намаленото време за съхнене позволява обработката на повече детайли – т.е. на преминаване на повече автомобили през сервиза и на по-голям оборот, в допълнение към по-ниските разходи за електроенергия и консумативи. Динко Хулка, мениджър ключови клиенти на „Лазурит 94“, отбелязва и друго съществено предимство на новия продукт – липсата на опасност от „маркиране“ (т.е. избледняване на боята) след време.

UV лампата, използвана при теста, беше със скромната мощност от едва 300 вата…
…докато инфрачервената, необходима в комбинация със стария фюлер, имаше мощност 4,5 кВт
UV фюлерът А-U-87 оптимизира сервизните дейности не само от гледна точка на разходите, но и на устойчивото развитие
На финала се оказа, че фюлерът А-U-87 не само намалява разходите, но и създава по-дебел слой

Софтуерни решения за оптимизация на сервизната дейност

Като специален гост на събитието Кристоф Ризър, регионален бизнес мениджър на BASF за Австрия и Централна Европа и управляващ директор на BASF Coatings Services GmbH за Австрия, откри презентацията на новите софтуерни решения, с които сервизите могат да оптимизират дейността си. Ризър е горд, че компанията, за която работи, е „двигател на промените в посока дигитализация и устойчиво развитие“ в бранша. Въплъщение на тази философия е платформата Refinity. Тя осигурява онлайн достъп до най-богатата гама автомобилни цветове в света (която Glasurit събира в продължение на цял век) – и дава възможност на колористите директно да сканират посредством таблет например боята на постъпилия за ремонт автомобил и да получат необходимата формула за миксиране на цвета. И тъй като Refinity е Cloud базирана система, при нея няма нужда от постоянен ъпгрейд на хардуера и софтуера – а освен през компютър или таблет, ще можете да я използвате и от смартфон, единственото условие е да разполагате с Интернет връзка. Платформата има и друго съществено предимство – тя може да ви даде специалната формула, по която да „забъркате“ боята за сензорите, уточнява Ивон Роде-Хофбауер, регионален технически мениджър на BASF за Австрия и Централна Европа.

Дигиталната платформа Refinity оптимизира съществено работата на всеки сервиз

Това е много ценно, тъй като при новите модели има все повече сензори, които не биха функционирали нормално, ако не са боядисани с правилното количество боя. Освен за самите бояджии Refinity e важен помощник и за мениджмънта: защото дава възможност да следите разхода на боя, да преглеждате статистики за смесването, да намалявате фирата и т.н.
Ценен дигитален инструмент за цялостен сервизен одит е Body Shop BOOST. С него целият бизнес цикъл бива подложен на анализ общо по 1200 пункта – а самият софтуер позволява да изготвите програма за постигане на заложените икономически цели, да оптимизирате процеси, да намалявате разходите и да генерирате по-висока печалба. Например в Турция тази одитна система вече се използва при мрежа от 52 сервиза, а у нас е въведена пилотно от „Тойота Балканс“.

Кристоф Ризър, регионален бизнес мениджър на BASF за Австрия и Централна Европа и управляващ директор на BASF Coatings Services GmbH за Австрия

Извод

Не само повишените разходи за енергия и консумативи, но и необходимостта от дигитализация са сред основните предизвикателства пред автосервизния бранш. И за да се справят с тях, сервизите трябва да се променят. Именно в тази насока те могат да разчитат на незаменима подкрепа от Glasurit/BASF – и на съдействието от техния български партньор „Лазурит 94“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин