По-евтини винетки от Нова година

2110
2022

От 1 януари 2023 г. е заложено намаление в цените на винетките с около 10% и увеличение на толставките с 50%. Това беше съобщено от директора на тол системата Георги Темелков в рамките на кръгла маса на тема „Две години тол система – плюсове и минуси. Ускоряване развитието и изграждането на автомагистралите в България чрез публично-частно партньорство. Необходими промени в политиката на таксуване”. Ако намалението влезе в сила, цената на годишната винетка за лек автомобил би следвало да падне от 97 на 87 лева.

Дискусията се провежда под патронажа на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Според информация на БТА очакваните приходи от пътни такси за 2023 г. трябва да бъдат около 770-820 млн. лева. Около 2/3 от общите приходи трябва да идват от тежкотоварния трафик, както е обичайно за останалите страни от Европейския съюз.

Така през следващата година върху собствениците на тежкотоварни МПС трябва да падне по-голяма част от финансовата тежест за пътни такси – около 550 млн. лева. Останалата сума – близо 250 млн. лева, трябва да дойде от водачите на леки автомобили, става ясно още от кръглата маса.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин