AUTO BILD България / По-бързо от Валтер Рьорл?

По-бързо от Валтер Рьорл?

Целта: по-бърза обиколка на Заксенринг в сравнение с Валтер Рьорл с Porsche 918 Spyder. Претендентът: Edo Competition 911 Turbo S Blackburn с 669 к.с.


20
май
2016

В деня на рекордите през 2015 година на Заксенринг това предизвика фурор. Световният шампион по рали Валтер Рьорл постави нов рекорд за Porsche с 918 Spyder. С времето си от 1:30,34 минути той надмина не само всички досегашни серийни модели на фирмата, но и тунингованите 911 Turbo S на Techart и Edo Competition. Поне на хартия това постижение не може да бъде надминато с 911, с колкото и конски сили да го „напомпате“

Blackburn е по-мощен от серийното Turbo със 109 к.с.

Но един човек искаше да постигне невъзможното: Едо Карабегович. През 2015 година в Папенбург майсторът на тунинга постигна 341,21 км/ч със своя Blackburn. Което за него бе достатъчен повод да обмисли из основи най-доброто време на Porsche на Заксенринг. Едо постави задачите пред своите експерти и състезатели, за да могат заедно да обмислят всички възможности. По-високата мощност нямаше да е проблем – просто колата трябваше да е перфектно управляема. Прекаленото би било контрапродуктивно. Серийното окачване с 4 завиващи колела почти не можеше да бъде подобрено. Теглото също вече бе свалено почти максимално. Тоест идеята беше за максимално перфектни настройки – навсякъде. Проектът „Рекорд на Заксенринг“ стартира в края на есента на 2015 година. Първо бе инсталирано възможно най-високото увеличение на мощността на двигателя. Модификацията увеличава мощността от 560 на 669 к.с. чрез два по-големи турбокомпресора, по-големи интеркулери, промяна в електрониката на двигателя и трансмисията.

Ускорението е брутално

Тези промени позволяваха увеличаване а максималната скорост по двете прави отсечки с няколко км/ч. Като цяла автомобилът е доста по-пъргав от серийния: 2,7 и 9,2 секунди до 100 респ. 200 км/ч звучат многообещаващо. Но на състезателната писта най-важен е талантът в завоите. Там се печели – и там се губи време. Затова Edo монтира регулируемо окачване KW Clubsport. И благодарение на меката зима колата е на пистата още преди Коледа. Зад волана: професионалният състезател Марк Басенг. Неговата задача: да постигне оптимални настройки на окачването. Той прави безброй обиколки, но на края на деня е доволен.

„С нови гуми са възможни още по-добри времена, дори и под 1:30“, убеден е професионалистът. Edo е еуфоричен, очите му блестят, той предусеща сензацията. И за да не остави нищо на случайността, той поръчва два комплекта полу-сликове: Pirelli Trofeo R и Michelin Sport Cup 2, монтирани на разработени лично от него джанти с олекотена конструкция. За да спести още тегло, избира олекотени седалки от 918 Spyder. Резултатът: икономия от още 30 килограма.

На финала Edo изпреварва всички останали модели на Porsche

В края на февруари 2016 на Заксенринг е сухо, температурата е 7 градуса. Първият опит е с гумите Pirelli. Резултатите са леко разочароващи: предната ос завива агресивно, автомобилът презавива. И при втората обиколка задната част остава нестабилна, най-вече при резките завои, от които трябва да се излезе с висока скорост. Явно времето е студено за Pirelli Trofeo. Което се потвърждава при спирането в бокса, гумите почти не са се затоплили. Бърза смяна с Michelin. Автомобилът вече не реагира толкова остро, задната ос е стабилна още след първата обиколка. Michelin се справят по-добре със студения асфалт. Резултатът: Blackburn вече е по-бърз от 918 Spyder в завоя Omega с 3 десети от секундата. При бързия ляв завой на спускането времето е същото като това на Рьорл. В сектор 4  обаче 918 успява да извлече повече от своите 887 к.с. – по-висока с 20 км/ч скорост. Рекордът вече е „на кантар“, остават два завоя. 911 се движи шеметно по пистата с фино недозавиване, по късите прави отсечки ускорява до 180 км/ч и печели 2 десети. Но достатъчно ли е това. Обратно в бокса, питащи погледи. Vbox потвърждава, 1:30,15 минути, нов рекорд за Porsche на Заксенринг!

Извод

Перфектните настройки, разумно увеличение на мощността, всичко това направено от професионалисти – това е рецептата за този феноменален рекорд на Заксенринг. Въпреки състезателните настройки Edo 911 Turbo S Blackburn се движи стабилно по магистралата, не получавате болки в гърба, и въпреки рева на турбокомпресорите и ауспуховата система звукът на Hi-Fi системата е напълно приличен. Изнервя ни само цената от близо 500 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин