Почина шефът на Fiat Серджо Маркионе

2507
2018

Дългогодишният шеф на Fiat Chrysler, Серджо Маркионе, е починал след кратко и тежко боледуване

Дългогодишният шеф на автомобилните производители Fiat, Chrysler и Ferrari Серджио Маркионе е починал. В събота Fiat и Ferrari съобщиха, че 66-годишният Маркионе напуска поста си на шеф на управата на италианско-американския концерн Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и дъщерната фирма Ferrari по здравословни причини. Президентът на Fiat- и Ferrari Джон Елкан заяви: „За съжаление се случи това, от което всички се опасявахме. Серджо Маркионе напусна този свят.“

След неочаквани усложнения след операция в Цюрих състоянието на мениджъра се влоши толкова много, че той трябваше да се откаже от работата си като шеф на Fiat. Маркионе се считаше за визионер, но и също за ревностен партньор по време на преговорите с профсъюзите. Неговата смърт ще се окаже краят на една ера за много хора в Италия.

Италианецът с канадски паспорт застана начело на Fiat през 2004 г., когато концернът от Торино е на прага на фалита. Десет години по-късно Маркионе купи също намиращия се в лошо финансово състояние американски производител Chrysler. След сливането на двата концерна акциите се покачиха с 350 процента.

Маркионе възнамеряваше да се откаже от поста си във Fiat през 2019 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин