Почина Ники Лауда

2105
2019

Австриецът си е отишъл от този свят в понеделник, съобщиха от семейството му тази нощ

Спортният свят загуби една легенда: трикратният световен шампион  (1975, 1977, 1984), преживял невероятен огнен ад през 1976 г. на пистата Нюрбургринг Ники Лауда е починал в понеделник. Притежател на авиокомпания, бизнесмен, телевизионен коментатор и от края на 2012 г. член на надзорния съвет на отбора на Mercedes, Ники Лауда бе борец и световна марка.

След тежката си злополука през 1976 г. на Нюрбургринг Лауда имаше постоянни здравословни проблеми. Изгарянията бяха оставили следи не само по кожата на главата му. Австриецът се бореше и с изгарянията по белите дробове.

В продължение на невероятните 55 секунди Лауда остава в горящия болид от Формула 1. „Нямам спомени от удара, но той бе толкова силен, че каската ми изхвърча от главата“, казва Лауда по-късно. По онова време лекарите не са се надявали, че Лауда ще изкара нощта. Но Ники Лауда никога не се предаваше.

Заради по-късните последици от ужасния удар Лауда на два пъти се подлага на бъбречна трансплантация. През 1997 г. бъбрек му дарява с две години по-младият му брат Флориан. Когато органът отказва, през 2005 г. е извършена втора трансплантация – този път дарителят е тогавашната му спътничка в живота Биргит. при това въпреки, че са заедно само от година.

През лятото на миналата година на Лауда бе трансплантиран бял дроб. Също поради късно проявилите се последствия от катастрофата и огнения ад. В продължение на дни Ники Лауда е в критична кома, като престоява три месеца в клиниката. След заболяване от грип през януари тази година Лауда отново постъпва в болница.

Лауда сяда отново в кокпита на болида само 42 дни след катастрофата на Нюрбургринг. При първото си състезание след това финишира четвърти. По повод на 70-тия му рожден ден на 22-ри февруари Лауда заявява в кратко аудио-послание за австрийската телевизия: „Ще се завърна.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин