Потвърдено: Volkswagen влиза във Формула 1

0305
2022

Volkswagen Group прави реални стъпки за влизане във Формула 1! След заседанието на надзорния съвет през април, главният изпълнителен директор на компанията Херберт Дийс потвърди за първи път, че концернът ще влезе в най-престижната пистова надпревара на планетата с двете си марки Audi и Porsche.

Топмениджърът разкрива, че подготовката на Porsche била в по-напреднала фаза от тази на Audi. Дийс коментира пред Wolfsburger Nachrichten: „В Porsche нещата вече придобиха конкретни измерения. В световен мащаб Формула 1 се разраства. (…) Новите правила предоставят „прозорец“ за влизане, подобна възможност може да не се появи отново в следващите десет години.”

Но нека видим предисторията: от 2026 г. 50 процента от мощността на болидите трябва да бъде генерирана от електрически двигател. 1,6-литровият V6-агрегат с вътрешно горене, който трябва да постига почти 500 к.с., ще трябва да работи на синтетични горива. Освен това разходите трябва да бъдат намалени, а определени части да бъдат стандартизирани или премахнати.

Дийс обяснява интереса на Volkswagen към най-престижната автомобилна надпревара именно с тази нова насока към устойчивото развитие: „Формула 1 става все по-екологична с електрификацията и синтетичните горива. Управителният съвет обаче не беше единодушен – в интерес на истината, имаме достатъчно работа. Но премиум марките виждат Формула 1 като важен механизъм за повишаване на стойността си. Разработката на двигателя вече започна.”

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс

За Дийс няма база за сравнение между Формула 1 и Формула E, от която Audi вече се оттегли. „Тя (бел. ред. – F1) е много по-вълнуващa, по-забавнa, с по-добри състезания и по-предизвикателна по отношение на техническото съревнование от Формула E, която прави няколко обиколки като на игра в центровете на градовете“, убеден е австриецът. „До 2026 г. Формула 1 ще бъде още по-атрактивен спектакъл на автомобилния спорт, отколкото е днес, при това и в Китай, и в САЩ. Формула 1 ще бъде най-популярната маркетингова платформа за премиум автомобили.”

Бордът на директорите на Volkswagen още не е коментирал подробностите около влизането във Формула 1. Въпреки това фактът, че Porsche иска да си партнира с Red Bull, се превърна в обществена тайна. Това включва партньорство с отборите Red Bull Racing и AlphaTauri, както и с производителя на двигатели Red Bull Powertrains в Милтън Кийнс, където ще се правят задвижващите агрегати с емблемата на Porsche.

Хората от Red Bull обаче мълчат. „Не мога да коментирам“, усмихва се консултантът по въпросите на моторните спортове Хелмут Марко след въпрос на AUTO BILD. „Ще трябва да попитате господин Дийс за това.“

За разлика от Porsche, Audi иска да купи цял тим и да разработва сама двигателя. След като сделката с McLaren пропадна, „на прицел“ са Aston Martin, Alfa Romeo и Williams.

Твърди се, че шефът на Aston Martin Лорънс Строл на момента бил готов да продаде отбора си. В този случай Audi ще придобие и изцяло нов мегазавод. От друга страна, Sauber (екипът на Alfa Romeo) е много добре познат. С него Audi вече има опит като партньор при разработката на машините за Льо Ман и DTM в аеродинамичния тунел, след като BMW продаде отбора в края на 2009 г. В Williams пък шеф е Йост Капито, бивш ръководител на отдела за моторните спортове във Волфсбург. Именно с Капито начело Volkswagen грабна четири титли в Световния рали шампионат. Така че за Audi решението няма да бъде лесно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин