Последна информация за Mercedes EQC!


28
авг.
2018

Mercedes напредва с разработката на EQ-моделите! В момента хората от Щутгарт тестват автомобилите. Докато обаче EQC се появи на пазара през 2019 г. като първият сериен модел от новото семейство на Daimlers EQ, близо 200 прототипа ще бъдат изпробвани на всевъзможни места в цял свят. Всичко това се прави с цел избягване на потенциални източници на дефекти. Атмосферните условия за тестовете са от минус 35 градуса до тропическа жега от 40 градуса.

Компактният SUV ще се конкурира с Tesla, Audi e-tron (електрифицирания наследник на Q5) и очакваното през 2020 г. BMW i5. От семейството ще има общо 4 варианта – от малкия EQA до благородния EQS. Daimler ще произвежда Mercedes EQC в Бремен.

Името „EQ“ на Daimler означава „Electric Intelligence“: по този начин добродетелите на марката емоция и интелигентност се сливат в едно.  Плановете са до 2025 г. на пазара да се появят десет електрифицирани Mercedes-а. Като цяло електрическият кросоувър EQC носи гените на GLC. Задвижването е изцяло ново, тъй като батериите трябва да бъдат разположени в каросерията, а електромоторът заема много по-малко място от двигател с вътрешно горене с 9-степенна автоматична трансмисия.  Електрическата машина и електрониката образуват в EQC едно цяло.

EQC също е базиран на платформата EVA I – това улеснява монтирането на батерията с тегло 600 кг. Mercedes не издава името на доставчика, но управлението, охлаждането и интегрирането на батериите към цялата система се поема от самите инженери на Daimler.

В модела има инсталирани два електрически агрегата – един отпред и един отзад. Системната мощност на шоуавтомобила е 300 кВт. или 407 к.с. Максималният въртящ момент също е впечатляващ: 700 нютонметра. Серийният модел няма да се различава кой знае колко. От Mercedes споменават под 5 секунди за спринта до 100 км/ч, както и максимално темпо от 225 км/ч. Пробегът на електрическия кросоувър ще бъде около 500 километра. В зависимост от капацитета на батерията цената на серийния модел ще бъде между 120 000 и 160 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин