VW инвестира 60 милиарда в разработката на двигатели с вътрешно горене

1106
2024

Двигателят с вътрешно горене очевидно ще продължи да играе ключова роля за Volkswagen и в бъдеще – концернът ще инвестира милиарди в този тип задвижване

Двигателят с вътрешно горене май ще се завърне на бял кон! Поне в моделите на Volkswagen – въпреки че германският производител беше тръгнал сериозно по пътя на електрическата мобилност. И все още вярва в задвижванията на ток – но вече не на 100 процента.

Както финансовият директор на групата Арно Антлиц разкри по време на събитие на Reuters в Мюнхен, компанията с централа във Волфсбург очевидно планира да преразпредели своя бюджет за нови разработки: само 120 от първоначално предвидените 180 милиарда евро щели да отидат за R§D в сферата на електрическата мобилност.

Моделите на ДВГ трябва да бъдат конкурентоспособни и в бъдеще

Останалите 60 милиарда евро щели да се използват за „поддържане конкурентоспособността на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и в бъдеще“. Антлиц допълва: „Бъдещето е електрическо, но миналото все още не си е отишло. Затова ще насочим една трета към него“. Очаква се официално потвърждение на информацията от VW.

Това съобщение е огромна изненада, тъй като СЕО-то на VW Оливър Блуме наскоро се изказа в подкрепа на забраната за двигатели с вътрешно горене от 2035 г. А по-рано от Волфсбург дори планираха да продават само електрически автомобили до 2033 г.

Но не е тайна, че електрическата мобилност в Германия не се развива толкова бързо и успешно, колкото се очакваше. Това се дължи на ред причини – ограниченията откъм пробег, отпадането на субсидиите и високите цени на електромобилите.

Продажбите на този тип МПС с марката на VW също не вървят добре – защото хората продължават да разчитат предимно на двигателите с вътрешно горене. И очевидно сега мениджмънтът на компанията взима мерки, за да отговори на желанията на пазара.

Mazda, Subaru и Toyota наскоро демонстрираха, че също не могат без двигатели с вътрешно горене: наскоро японското трио оповести, че планира да разработва съвместно ново поколение двигатели с вътрешно горене.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин