Познат ли ви е този 30-годишен електрически Opel Kadett?

1007
2020

Opel отдавна експериментира с електромобили. През 1990 е създаден напълно пригодения за всекидневието Kadett E Impuls I. За какъв пробег стигат батериите и колко бърз е електромобилът? Информацията!

Хората от Opel създават преди точно 30 години един пригоден за ежедневието електромобил. Неговото име е Opel Kadett Impuls I и тойе от серия E предшественика на Astra. Още през 1990 г. Opel решават да проверят, как би се справила в ежедневието тогавашната електрическа техника за автомобили.

100-волтов постояннотоков електромотор задвижва предните колела на Kadett Impuls I. Максималната му мощност е 22 к.с. От днешна перспектива това е доста малко – поне, ако я сравнявате с 82 к.с. на внука му Opel Corsa-e. За изследователската цел през 1990 г. мощността обаче е била достатъчна.

Електрическият Kadett спринтира за около десет секунди от място до темпо 50 км/ч, а максималната му скорост е 100 км/ч. Според Opel Impuls I без проблеми може да се изкачва по наклони с 25 процента, а при спиране рекуперира част от кинетичната енергия. Батериите на електрическия Opel са никел-кадмиеви с капацитет от 14,3 кВтч. Тяхното тегло е общо 310 килограма и с цел по-оптимално разпределение на теглото са разположени отчасти в двигателния отсек, отчасти в багажника.

Почти толкова практичен, колкото и версията с двигател с вътрешно горене

Целта на изследователския проект е да бъде създаден годен за всекидневието електромобил. Затова този Opel не само изглежда като нормален Kadett E и притежава същия брой места. С полезен товар от 350 кг и вместимост на багажника от 330 литра моделът притежава почти идентична практичност. За сравнение: Kadett с двигател с вътрешно горене притежава 490 кг полезен товар и 390 литра обем на багажника.

Максималният пробег на електрическия Kadett е 80 километра. След това трябва да го зареждате в продължение на пет часа. Според Opel моделът е предназначен главно за града – Kadett Impuls I трябва да провери, дали електромобилите са подходящи за използване в големите градове. Поне с този екземпляр експериментът се оказва успешен: общият му пробег е 12 000 километра.

Opel разработва Kadett Impuls I в сътрудничество с енергийния концерн RWE и производителя на батерии SAFT. Със SAFT от Opel работят и днес. Двете фирми планират общо производство на батерии за електромобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин