Под лупа: какво могат новите полицейски BMW-та? (ТЕСТ)

1006
2024

Покупката на 35 броя BMW M340i Туринг xDrive за българската полиция вероятно ще бъде най-обсъжданата автомобилна новина за годината у нас. Според конфигуратора на официалния сайт на марката цената на потентната „баварка“ в това изпълнение стартира от 137.900 лева – сума, за която спокойно могат да се купят две турбобензинови комбита от по-нисък клас. Но ако родните пазители на реда успяват да противодействат адекватно на нарушителите с други много по-бързи автомобили и да намалят пътно-транспортния травматизъм, инвестицията би заслужавала. Имат средството, да видим как ще го използват…

Кокпитът на Серия 3 е последен писък на техниката – с т.нар. BMW Curved Display и BMW Operating System 8.5
На пистата Contidrom комбито ни смая с динамика, близка до тази на спортен автомобил

Сега обаче ще се фокусираме върху самия модел, който сме имали възможност да тестваме: M340i xDrive е върховата бензинова версия на Серия 3. Ако искате повече мощност, ще трябва да се преориентирате към М-ките. 6-цилиндровият мотор с работен обем 3 л, който се грижи за задвижването, генерира 374 к.с. – естествено, с помощта на турбо. BMW ограничава максималното темпо при M340i на 250 км/ч. Тази максимална скорост се достига от „бавареца“ без никакви  усилия – спринтът от 0 до 100 км/ч отнема само 4,6 секунди (според нашия тест – дори 4,4). От спряло положение до 200 комбито се изстрелва за 16,2 секунди. Въпреки теглото си от 1,8 тона BMW-то се характеризира с върхова еластичност (60-100 км/ч за 2,3 сек, 80-120 км/ч – за 2,8 сек). Да, в редиците на МВР никога досега не е имало флотилия от толкова бързи „патрулки“! Освен в битката с нарушителите, тези машини биха могли да се окажат много ценни за специфични задачи – например транспорт на органи.

Управлението на автоматика става от този малък палец. На същата конзола при полицейските автомобили са и бутоните за сигналната уредба

A как ще се отрази разходът на джоба на данъкоплатците? Според официалните данни средната консумацията на машините е около 8,1-8,8 л/100 км по цикъла WLTP. При нашия тест постигнахме 9,4 л/100 км (7,4 – в икономичен цикъл, 13 – при спортно шофиране). Роля за това постижение в голяма степен играе брилянтно превключващата 8-степенна трансмисия на ZF – нейните предавки можете да сменяте и с лостчета на волана.

Германските полицаи също разполагат с BMW Серия 3 Туринг от същото поколение – те обаче имат сериозен повод да завидят на българските си колеги, защото при тях са избрани версии 320d – т.е. с 2-литрови дизели. Впрочем дори и главните герои в хитовия сериал „Кобра 11“, които разчитат на „тройка“ от същото моделно поколение, също не карат толкова мощна модификация!

6-цилиндровият двигател с 340 к.с. е част от система „мек хибрид“ в комбинация с електромотор с 11 к.с.

В притежаващия нови фарове и нова задна броня след фейслифта M340i xDrive беше запазен редовият 6-цилиндров двигател с 48-волтова система – тази комбинация превръща модела в „мек хибрид“. Както и допреди, неговата мощност беше запазена – 374 к.с., като за спонтанните спринтове му помагат 11 к.с. от електромотора. Максималният въртящ момент е 500 нютонметра, а серийното задвижване е двойно – т.е. циркулиращите из Facebook мемета за майтап, че новите „патрулки“ нямало да стават за зимата, са пълна глупост. Нещо повече – за брилянтното пътно поведение допринасят разпределението на масата между предната и задната ос в съотношение 50/50, както и спортният диференциал. Всичко това прави машината изключително приятна за шофиране – не би било преувеличено, ако заявим, че това е най-динамичното по отношение на пътното управление комби на BMW (с изключение на М-моделите).

Нашата колега се чувства удобно на задната седалка. Пасажерите с белезници обаче надали ще оценят мястото за коленете и главата…

Родните полицаи ще се наслаждават на изключително модерен кокпит – сега място там е намерил така нареченият Curved Display. Леко извитият дисплей включва 12,3-инчов монитор зад волана и 14,9-инчов централен дисплей. Естествено, системата поддържа Android Auto/Apple Carplay. Надали обаче униформените ще имат нужда да си пускат Waze на нея… Управлението в кокпита става или от тъчскрийн, или чрез добре познатия iDrive-контролер. На практика конвенционално арматурно табло с физически уреди няма – пред погледа на шофьора има само дисплеи. При това автомобилът разполага дори с гласово управление с изкуствен интелект – то се задейства след командата Hey BMW. Така че в новите си служебни коли служителите на МВР ще могат да се възползват от върхови технологии. Това важи и за системите за сигурност: серийното оборудване включва предупреждение за удар отпред, Intelligent Speed Assistance, асистент за паркиране, камера за обратно виждане и асистент за движение на заден ход.

Багажникът с обем от 500 до 1510 литра осигурява щедро пространство за оборудване като шипове, конуси и т.н.

Извод

В редиците на МВР никога не е имало флотилия от по-бързи 4-колесни средства за борба с престъпността. BMW M340i Туринг xDrive спокойно може да бъде определен като автомобил-мечта – защото е много повече от комби в средния клас. Надяваме се и нарушителите да получат необходимия респект от него – и изобщо да не се опитват да принуждават униформените да ги преследват.

Тестваната от нас „цивилна“ версия на M340i xDrive Tуринг струваше близо 165 хил. лева

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин