Подгответе автомобила си за студа, снега и леда

2101
2022

Ако не искате да изживеете неприятни моменти през зимата с автомобила си, то трябва да го подготвите за студеното време от годината. AUTO BILD ще ви даде съвети за това.

Когато прогнозата за времето предвижда застудяване, сняг и поледици, автомобилът ви трябва да е подготвен за тези условия. Обърнете внимание на тези неща през студената част от годината.

1. Осветление на автомобила

Фаровете не само трябва да функционират, но и да бъдат правилно регулирани. Ако настройката на фаровете не е добра, те няма да осветяват пътя, а ще заслепяват насрещно движещите се автомобили. И двете неща са опасни. Освен това преди всяко потегляне е необходимо да почиствате фаровете. Снегът, калта и водните пръски бързо зацапват фарове и намаляват силата им на светене.

2. Гуми

При ниски температури правилните гуми са изключително важно нещо: автомобилът трябва да е оборудван със зимни гуми или с подходящи за зимата всесезонни гуми. По-старите гуми имат обозначение М+S, но крайният срок, в който те могат да бъдат използвани е 30-ти септември 2024 г.

Не забравяйте, че летните гуми са с по-твърда смес от зимните, освен това структурата на ламелите им не е като тази на зимните гуми и поради това не разполагат с необходимото сцепление. Съответно спирачният път на автомобила се удължава. Принципно при температура под 7 градуса по Целзий зимните гуми имат своите предимства.

3. Спирачки

При сняг и хлъзгава повърхност добре функциониращите спирачки са нещо много важно. Затова е хубаво да ги проверявате преди всяка зима. Например, когато сменяте гумите. Проверете накладките, дисковете, както и нивото на спирачната течност.

4. Антифриз

В охладителната система трябва да има достатъчно количество антифриз, иначе не са изключени и повреди по двигателя. Преди първото сериозно застудяване е добре да проверите антифриза – той трябва да е за поне – 20 градуса. Естествено проверете и нивото.

5. Течност за чистачките

Течността за чистачките също трябва да има защита от замръзване – иначе ще ви замръзнат тръбите и няма да разполагате с течност за чистачките. Най-добре наливайте зимна течност за чистачки. Ако вземате концентрат, разреждайте го в правилното съотношение. По-добре не доливайте в течността за чистачките спирт, тъй като иначе той ще замазва стъклото.

6. Акумулатор на автомобила

Когато към и без това стария акумулатор добавите зима и ниски температури, е вероятно автомобилът да не може да стартира. Затова още през есента помислете за нов акумулатор или се погрижете за стария. Измерете напрежението – ако то е под 12,6 волта, то трябва да заредите акумулатора. Зареждайте редовно акумулатора, ако често изминавате кратки разстояния, за да избегнете тотално изтощаване.

7. Уплътнения

За да не станат гумените уплътнения на вратите порьозни, то малко преди застудяване трябва да бъдат третирани с поддържащи средства.  Така уплътненията остават меки и вратите няма да ви замръзват при минусови температури.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин