Подгответе автомобила за зимата

Автомобилът трябва да бъде подготвен за зимните условия - да е оборудван с правилните гуми и с някои помощни предмети, които ще улеснят шофирането през снежните дни.

3110
2016

През зимата атмосферните условия могат да се променят драстично и неочаквано. Пътната настилка може за минути да се превърне от суха в заледена и хлъзгава. Неочакван снеговалеж може да предизвика задръстване и спиране на трафика за часове.

Всяка година зимата и първият сняг „хващат“ неподготвени много шофьори, които се опитват да шофират с летни гуми, да стържат леда от стъклата със CD обложки или кредитна карта, а течността за чистачките е неочаквано замръзнала.

„Късната есен е подходящото време да подготвите автомобила си за предстоящата зима“, препоръчва Пиер Сантол, маркетинг директор гуми за леки автомобили за Европа, Близкия Изток и Африка. „Не отлагайте задължителните технически прегледи за момента,когато всички сервизи ще са препълнени.“

Подгответе автомобила си за зимните условия –  съвети от Goodyear 

Едно от най-важните неща, което шофьорите трябва да не забравят, е проверката на техническото състояние на автомобила си преди температурите да паднат рязко. Водачите трябва да проверят техническата изправност на автомобила си при вносителя или в автосервиз от състоянието на акумулатора и чистачките до изправността на резервната гума. Много вносители на автомобили и автосервизи предлагат специални програми за проверка на техническото състояние на автомобилите през зимата, от които водачите могат да се възползват на разумна цена.

За водачите, които имат дълъг стаж зад волана и предпочитат за извършат техническия преглед сами, Goodyear препоръчва следния детайлен списък за проверка:

1.Проверете всички гуми, включително и резервната

 • Модерните гуми са конструирани да издържат хиляди километри шофиране, но понякога камъчета, ръбати или остри предмети могат да повредат гумата. Направете детайлен преглед на състоянието на гумата, на страниците и протектора за повреди или пукнатини. Проверете колко е износен протекторът и при необходимост се свържете със своя дилър.
 • Тъй като износването на протектора на гумата променя представянето й и се отразява на спирачния път трябва да следите постоянно състоянието на протектора и дълбочината на грайфера. Всички гуми на Goodyear имат индикатор за износване на гумата, който показва на водачите кога гумата е достигнала абсолютния си минимум на износване. Въпреки това не чакайте гумите ви да достигнат този минимум – зимните гуми трябва да имат минимум 4мм грайфер, за да осигурят необходимото сцепление на сняг.
 • Проверете налягането на гумите, за да се уверите, че то отговаря на препоръките на производителя на автомобила.
 • Проверете дали всички капачки на гумите са налични, защото те ги предпазват от замърсяване.
 1. Проверете състоянието на акумулатора. Ако вашият акумулатор е вече на няколко години, може да проверите нивото на течност в клетките и да допълните с дестилирана вода при необходимост.
 2. Уверете се, че вашите фарове светят и работят правилно – много автосервизи и автомобилни организации предлагат безплатен преглед на светлините през есента, за да сте сигурни, че фаровете на автомобила ви работят и не притесняват останалите водачи на пътя.
 3. Проверете перата на чистачките си – износените пера на чистачките оставят замърсявания по стъклата като по този начин намаляват видимостта в момент, в който не може да си го позволите. През зимата е особено важно да разполагате с добри чистачки, които си вършат работата.
 4. Смажете всички уплътнения на вратите на автомобила си – това ще ви помогне да избегнете замръзването им.
 5. Проверете нивото на антифриза и течността за чистачки. Добавете зимна течност за чистачки, за да предотвратите замръзването на водата в системата. Най-важното е да се уверите, че нивото на антифриз е достатъчно, за да избегнете тежки повреди на двигателя.
 6. Проверете дали вентилацията на колата работи добре. През зимата ще ви е необходима добра климатична система, която да подгрее замръзналите прозорци на автомобила и да ви осигури необходимия комфорт.
 7. Проверете системата за подгряване на задното стъкло. През лятото тя не ви е необходима, но през зимата гарантира добра видимост назад.
 8. Придържайте се към препоръчителните интервали за проверка на техническата изправност на автомобила, за да се уверите, че той е в отлично състояние.
 9. И накрая – важно е преди всяко пътуване да отстраните леда от всички прозорци на автомобила и да почистите снега от всички страни, включително и от тавана на колата, защото те могат да блокират видимостта на шофьора.

 

 

 

Някои полезни предмети през зимата

През зимата е особено полезно да оборудвате колата си с някои предмети, които ще направят шофирането по-безопасно и по-удобно.

·         Стъргалка за лед

·         Четка за почистване на снега

·         Зимно покривало за предното стъкло, ако паркирате колата си навън

·         Електрически кабели за подаване на ток

·         Вериги

·         Зимни ръкавици и топло яке в случай, че аварирате

·         Дебело одеало в случай, че попаднете в задръстване

·         Факел или фенер за спешни случаи

·         Течност за размразяване на ключалките, която да държите в гаража си

·         Аптечка за първа помощ

 

 

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин